Hlavní obsah

Tripartita se nedohodla na pravidlech kurzarbeitu

Novinky, ČTK, Jan Menšík, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tripartita, tedy zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v pondělí neshodli na pravidlech takzvaného kurzarbeitu. Opatření vláda neúspěšně řešila už dvakrát, naposledy minulou středu. Nynější jednání proběhlo kvůli zhoršené epidemiologické situaci videokonferenčně.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, předseda vlády Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci po schůzi vlády.

Článek

„Definitivně jsme se neshodli, jednání bude pokračovat v úterý,” sdělil novinářům ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Antivirus se může prodloužit jen o dva měsíce, připustila Maláčová

Domácí

V rámci kurzarbeitu se zkracuje pracovní doba při ekonomických potížích či nedostatku práce. Zaměstnavatel pak platí zaměstnanci mzdu za skutečně odpracovanou dobu. Zbývající část do úvazku dorovnává stát. Opatření, které má pomoci udržet zaměstnanost během koronavirové krize, by přitom mělo od začátku listopadu nahradit končící program Antivirus s příspěvky na mzdy.

Jako cíl současného vyjednávání označila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) právě zlepšení dosavadního nastavení. „Abychom byli připraveni na všechny hospodářské otřesy a nemuseli kvůli výkyvům hospodářského cyklu řešit masovou nezaměstnanost,” vysvětlovala na tiskové konferenci.

Patero vládních rozporů

Jak však následně přiznala, stojí před vládou hned pět zásadních rozporů. Konkrétně se jedná o výši náhradového poměru, přičemž Maláčová by sama prosazovala 70 % výše mzdy, či povinnost platby sociálního pojištění za zaměstnance.

Shodnout se ministři zároveň nedokázali ani v otázce, zda budou mít zaměstnanci, kteří jsou kvůli nedostatku práce doma, možnost docházet na vzdělávací kurzy.

Dále se podle Maláčové jedná také o strukturální záležitosti, a sice, zda bude výpočet poměřován za celou firmu, či jednotlivce.

Závěrem se koalice prozatím neshodla ani na tom, jak velký by měl být státní příspěvek, tedy kolik bude stát dorovnávat pracovníkům za neodpracované hodiny.

Jasno však není ani v tom, jaké dopady bude mít opatření na státní rozpočet.

Středula: Rozdíly přetrvávají, hledáme kompromis

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že se bude dál hledat kompromis. „Je jisté, že kurzarbeit kabinet dnes neschválí. Bude se hledat kompromis. Rozdíly tu stále jsou,” uvedl šéf odborářů během dne.

Podle něj by se proto měl program Antivirus prodloužit až do konce roku, místo plánovaného ukončení na konci října.

Nové nastavení kurzarbeitu má umožnit novela o zaměstnanosti, která by měla podle plánu začít platit od 1. listopadu. Podle Maláčové je přitom dohoda přes všechny rozpory údajně na spadnutí. „Když to schválíme ve středu a projde to legislativním procesem, tak je listopadový termín stále reálný,” doplnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám