Hlavní obsah

Tříkrálová sbírka pomáhá i pětiletému Ondráškovi

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vhodíte-li příspěvek do kasičky Kašparovi, Melicharovi a Baltazarovi, přispíváte Charitě ČR nejen na služby a velké charitativní projekty u nás i v zahraničí, ale i konkrétním lidem a dětem. Jedním z nich je pětiletý Ondrášek z Libochovic v Ústeckém kraji. Že právě on si zaslouží pomoc druhých, si uvědomili žáci místní základní školy. Loni sbírali jen pro něj a letos v tom pokračují.

Foto: archiv rodiny

Pětiletý Ondrášek z Libochovic.

Článek

Přestože v průběhu těhotenství šlo vše, jak má, a veškeré testy byly v pořádku, Ondrášek se narodil s vrozenou vadou srdce, mozku a jednou ledvinou. Už ve třech měsících miminko čekala první operace srdce. Při předoperačních vyšetřeních navíc lékaři odhalili septooptickou dysplazii a svalovou hypotonii.

Maminka Kateřina připodobňuje stav svého synka k hadrové panence. K tomu přibyla epilepsie a problémy s trávicí soustavou. Zahájená léčba medikamenty chlapečkův stav spíš zhoršila, záchvaty přibývaly a z Ondráška se stalo apatické a utlumené dítě. Rodiče to však nevzdali a hledali pro svého jediného syna léčbu, která by mu skutečně ulevila.

„Dozvěděli jsme se o ajurvédské medicíně. Výsledky se nedostavily hned, ale Ondrášek začal na změnu reagovat velmi pozitivně. Během roku se mu srovnalo zažívání, epileptické záchvaty ubývaly. Ohromně mu pomohly marmové masáže, jejichž podstatou je rozmasírování bodů na těle, které jsou spojené s postiženými orgány,“ popsala redakci cestu k Ondráškově úlevě jeho matka a dodala s úsměvem: „Od té doby, co je využívá, funguje jeho tělo, tak jak má.“

Masáže pojišťovna nehradí

I tady to má ovšem pro rodinu háček. Léčbu prostřednictvím těchto masáží pojišťovna nehradí. Příběh rodiny znají i lidé v okolí, a tak na pomoc malému chlapci zmobilizovaly síly děti z libochovické základní školy a obsah tříkrálových kasiček v celkové hodnotě 10 787 korun loni věnovaly Ondráškovi na tuto léčbu. Žáci s paní učitelkou na něj ale nezapomněli ani letos.

„Na naši litoměřickou charitu se loni obrátila kantorka Nikola Čmejlová, která zdejší koledování zajišťuje, se záměrem vybírání peněz pro Ondráška, což jsme s radostí přivítali. Letos bude výtěžek jejich sbírky opět určen jemu, a to na zakoupení postele s kvalitní matrací,“ řekla Právu Eva Hadašová z Die­cézní charity Litoměřice.

Třináct let se sama stará o postiženou dceru. Peníze na rehabilitace chybí

Děti

Tradiční tříkrálová sbírka, kdy mohou lidé finančně přispět nejen do kasiček dobrovolníkům, ale i darovací esemeskou nebo příspěvkem na účet charity, letos slaví 20 let.

„Výtěžek rozdělujeme tak, že 65 procent jde na rozvoj charitativních služeb, 15 procent na větší akce do arcidiecézních charit, deset na zahraniční pomoc, pět procent přijde na celostátní projekty v České republice a posledních pět spolkne režie sbírky,“ vyjmenovala klíč k přerozdělování peněz hlavní koordinátorka sbírky Gabriela Víšová.

„Ale právě menší charity přispívají skromnějšími částkami i konkrétním lidem v okolí, třeba Ondráškovi na léčbu. Nebo například plzeňská charita kupovala chlapcům z nefunkční rodiny zimní boty, protože měli jen tenisky a nikdo by jim teplé boty nekoupil. Jakmile se objeví lidé s finančně nákladnější potřebou pomoci, jako je třeba milionová léčba, ty už dáváme do systému v rámci větších projektů,“ vysvětlila Víšová.

Tříkrálový průvod s velbloudy prošel centrem Prahy

Domácí

Vybraná částka rok od roku roste. „Sbírka trvá od prvního ledna až do čtrnáctého. První týden měly děti ještě prázdniny, takže očekáváme největší zájem o koledování až tento víkend. Jsme šťastní a vděční, že zatím držíme rostoucí trend, každý rok výtěžek povyskočí zhruba o pět milionů,“ prozradila koordinátorka sbírky, jíž se účastní 75 tisíc dobrovolníků.

Loni koledníci přinesli v kasičkách přes 119 milionů, celkově se pak vybralo přes 122 milionů korun.

Anketa

Přispěli jste v Tříkrálové sbírce?
Ano
40,7 %
Ne
59,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3362 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám