Hlavní obsah

Třicítka pandurů má závady, deset není schopných boje

Z obrněných transportérů Pandur, kterých má česká armáda 107, má 30 vozidel různé typy závad. Deset pandurů není schopných boje. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedl náčelník Generálního štábu AČR Josef Bečvář. Armáda podle něj obdržela minulý týden asi 1800 součástek na pandury.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Pandur nasazený v afghánském Lógaru v rámci provinčního rekonstrukčního týmu

Článek

Kromě pandurů bude letos opraveno minimálně osm tanků, což podle Bečváře významně ovlivní bojeschopnost tankového praporu. Závady mají i pásová vozidla. "Je to stará technika z 80. let, nese závady a nedostatky, ale stále ji užívá sedmá mechanizovaná brigáda," uvedl k pásovým vozidlům Bečvář. Problémy jsou i u vozidel Tatra, která ale i tak dokážou plnit potřeby útvarů.

V této souvislosti Bečvář zmínil i investice. Letos má armáda k dispozici 48 miliard korun. Až hranice 50 miliard korun podle něj hovoří o tom, že se armáda může začít přezbrojovat. Ministr Martin Stropnický (ANO) v sobotu uvedl, že rozpočet armády by měl meziročně stoupat o 4,5 miliardy korun.

Bečvář se zmínil také o tom, že armáda je dnes personálně naplněna v průměru z 80 procent, do tří let by to mohlo být až z 90 procent. Vyzdvihl například, že loni se podařilo dostat armády 1800 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám