Hlavní obsah

Tříbení

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno zlé je k něčemu dobré. To dobré lze najít i na nevycválanosti generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka. Na slavnostní otevření Sazka Areny totiž pozval plejádu osobností politického a sportovního světa, jen premiéru Vladimíru Špidlovi a ministrům adresoval slova: nejste vítáni!

Foto: úřad města Rožmitálu

Interiér kostela

Článek

Tento trapný počin muže, jemuž nějak příliš vypučela křídla pýchy, poskytuje totiž dobrou příležitost českým politikům dokázat, že základní instinkt slušnosti z české politické kultury ještě zcela nevymizel. Je potěšitelné, že na Hušákovu nevychovanost reagovali čeští poslanci napříč politickým spektrem prakticky svorně: je to nehoráznost, za kterou by se měl Aleš Husák omluvit. Vyzvedávám v této souvislosti zejména reakce dvou poslanců, jak je prezentovaly LN. Lidovecký Miroslav Kalousek odmítá do Areny vkročit tak dlouho, dokud se Hušák neomluví, Martin Říman z ODS - a právě jeho stanovisko cituji z obzvláštním potěšením - rovnou vyzývá vládu, aby Sněmovně navrhla odebrání všech výhod, které Sazka jako praktický monopolista loterijních her požívá. Pokud je to pravda, pak si Hušák ve své Areně položil hodně tenký led a jeho dvojitý odpíchnutý Křupan by mohl dojít náležitého ocenění.

Ze všeho nejvíce jsem však zvědav na reakci dvou pozvaných špičkových politických prominentů, totiž prezidenta Václava Klause a emeritního premiéra Miloše Zemana. Aleš Hušák jim totiž dopřál neslýchaného privilegia, že při slavnostním otevření Arény mohou sedět vedle bývalého ředitele Novy Vladimíra Železného. Teď, v pátek večer, mohu jen odhadovat. Pochybuji, že by si Václav Klaus dal ujít tak skvělou příležitost přiložit pod kotel své popularity. Ostatně Železný: jistě neprávem kriminalizovaný český podnikatel. Hušákovo hulvátství vůči premiéru Špidlovi? Pod rozlišovací schopností Hradu.

Reakce Miloše Zemana může být komplikovanější. Vladimír Špidla je pro něj zajisté myš, přerostlá ve zrádcovskou krysu, přivádějící ČSSD na buben. Oba jsou však straničtí "přátelé" a pokud by Zeman projevil základní solidaritu a účast na slavnosti v Areně by odmítl, lidský politický formát by mu bylo těžko upřít. Myslí-li však vážně své nápadně nenápadné zpětné prolínání do politického života, v Areně s Václavem Klausem a Vladimírem Železným ho uvidíme. Aleš Hušák nám tak maně poskytl skvělou příležitost sledovat politické a lidské tříbení.

PRÁVO 27. března

Reklama

Výběr článků

Načítám