Hlavní obsah

Tři případy z mateřské školky v Brně mají jihoafrickou mutaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Laboratoř Elisabeth Pharmacon v pátek potvrdila, že tři podezřelé případy nákazy koronavirem v mateřské školce v Brně mají jihoafrickou mutaci viru. Uvedl to ředitel laboratoře Omar Šerý. Podezření se ve školce objevila v první polovině února, školka je nyní zavřená.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Šerý o výsledcích testů v pátek informoval na Twitteru. Podle něj se laboratoři zároveň potvrdilo, že má k dispozici působ, jak jihoafrickou mutaci analyzovat do dvou hodin.

„Laboratoře Elisabeth Pharmacon právě potvrdily sekvenováním jihoafrickou mutaci u všech tří avizovaných vzorků z brněnské školky. Zároveň bylo potvrzeno, že máme k dispozici rychlý způsob, jak analyzovat jihoafrickou mutaci do dvou hodin několikabodovou analýzou podezřelých vzorků,“ uvedl Šerý.

První případ nákazy touto mutací byl potvrzen ve čtvrtek. Podezření na tuto nákazu bylo u lidí v Královéhradeckém a Jihomoravském kraji.

U jihoafrické mutace se vědci obávají, že by mohla být odolnější proti nyní dostupným vakcínám.

V ČR je potvrzena jihoafrická mutace

Domácí

Mutace jsou pojmenovány podle místa, kde vědci poprvé sekvenovali gen viru. V Česku se v poslední době rozšířila britská mutace koronaviru, která je podle odborníků o 30 až 70 procent nakažlivější než dosavadní varianta.

Hygienici prověřovali ve školce čtyři podezření na jihoafrickou mutaci – u dvou dětí a dvou učitelek. Vzorky ale odebírá více laboratoří. Tři odebrala právě Elisabeth Pharmacon. Sekvenace je podrobná genetická analýza viru, která mutaci potvrdí nebo vyvrátí.

V Jihomoravském kraji bylo pět podezření na jihoafrickou mutaci. Kromě čtyř ve školce bylo jedno u ženy, která se vrátila ze zájezdu na Zanzibar.

V zemi je ale i několik dalších případů podezření na jihoafrickou mutaci. Ve čtvrtek byla v zemi potvrzena první nákaza jihoafrickou mutací koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám