Hlavní obsah

Trestní odpovědnost firem je alibismus, řekl Klaus a vetoval zákon

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Podle prezidenta norma popírá skutečnost, že trestného činu se může dopustit pouze konkrétní osoba, nikoliv firma. Podle jeho názoru by měl být vždy trestán konkrétní viník. O Klausově rozhodnutí informoval mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Trestné činnosti se může dopustit pouze konkrétní člověk, nikoli instituce. Jsem přesvědčen, že proti alibismu v podobě nehledání konkrétního viníka má stát bojovat a ne mu dávat průchod," uvedl prezident v odůvodnění svého rozhodnutí.

Zavádění trestní odpovědnosti právnických osob Klaus za "módní tendenci", která jde proti principu odbourávání kolektivní viny.

"Připouštím, že některá odsouzeníhodná jednání jsou v praxi prováděna prostřednictvím právnických osob. Zavedení jejich trestní odpovědnosti však nic neřeší, velmi pravděpodobně jen postihne nevinné," myslí si prezident a vyzval poslance, aby nalezli způsob, jak trestat skutečné viníky.

Norma je podle prezidenta špatně zpracovaná a nutila by soudy improvizovat a dotvářet si výklad práva. Prezident připomíná, že každý, kdo má být trestán, má znát pravidla předem.

Poslanci mohou Klausovo veto zvrátit

Zákon, který připravil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) obsahuje seznam osmi desítek trestných činů, za něž by bylo možné zabavovat majetek, či zakazovat činnost. Norma by měla umožnit trestání činů, u nichž se doposud lidé odvolávali na rozhodování kolektivních orgánů společnosti.

Trestní odpovědnost by firmy například za sexuální nátlak, případně trestné činy týkající se dětské pornografie. Dále by šlo o legalizaci výnosů z trestné činnosti, provozování nepoctivých her a sázek, padělání peněz, krácení daní nebo například neoprávněné držení jaderného materiálu.

Zákon je obsažen v koaliční smlouvě

Ministr Pospíšil v reakci na veto prezidenta uvedl, že návrh je obsažen v koaliční smlouvě, a proto očekává, že jej poslanci navzdory názoru prezidenta znovu podpoří. Ministr v České televizi připomněl, že podobné normy mají všechny státy EU a pro ČR by bylo krajně nevýhodné, aby se kvůli jeho absenci dostala do izolace.

Podporu návrhu slíbil i poslanec za TOP 09 a Starosty Stanislav Polčák, který se nicméně obává, že pro část ODS může být prezidentovo veto signálem, proč zákon nepodpořit. Polčák je připraven vyjednat pro zákon širší podporu i mezi opozicí.

Sněmovna může 101 hlasy prezidentovo veto přehlasovat.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Klausem, že zákon o trestní odpovědnosti firem je alibistický?
Ano, každý čin má konkrétního pachatele
19,6 %
Ano, ale ne vždy lze konkrétního pachatele určit a zákon by pomohl
2,7 %
Ne, není možné schovávat se za firmu a spoléhat na beztrestnost kolektivního rozhodování
76,5 %
Ne, ale zákon by stejně problémy nevyřešil
1,2 %
Celkem hlasovalo 14924 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám