Hlavní obsah

Trest si odpracovala jen polovina pachatelů

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jedenáct let ukládají soudy obžalovaným trest obecně prospěšných prací. Čím dál víc se však ukazuje, že systém je nastaven špatně. Pouze polovina pachatelů si svůj trest skutečně odpracuje. Zbytek se mu vyhýbá a ignoruje ho.

Foto: Archiv, Novinky

Častým alternativním trestem je i úklid nejrůznějších prostor.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti proto připravilo změnu, která by měla výrazně snížit počet lidí, kteří mohou být k tomuto způsobu trestu odsouzeni. Tím by se měla efektivita obecně prospěšných prací zvýšit.

Soudy ročně udělí trest obecně prospěšných prací zhruba ve 13 tisících případech.

"Máme zhruba 45 procent nevykonaných trestů obecně prospěšných prací. Ovšem s ohledem na personální situaci a kapacitu naší služby je to stále relativně slušný výsledek," řekl Právu Pavel Štern, ředitel Probační a mediační služby (PMS), která na vykonávání alternativních trestů dohlíží.

Recidivisté se trestům vyhnou

Podle Šterna je problém v tom, že spektrum pachatelů, kterým se trest obecně prospěšných prací ukládá, je příliš široké. Soudy si také před vynesením rozsudku trestním příkazem nevyžádají stanovisko Probační a mediační služby a tento trest ukládají nevhodným pachatelům. Třeba recidivistům.

Ministerstvo spravedlnosti v rámci nového trestního zákona připravilo také změny ve fungování alternativních trestů.

"Nový trestní zákon stanovuje, že alternativní trest obecně prospěšných bude moci být uložen pouze po prostudování zprávy o konkrétním případu. Tuto zprávu zpracuje právě PMS.  Připravuje se i personální posílení PMS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám