Hlavní obsah

Tradiční maškary vyšly na Hlinecku na obchůzky, v Česku začal čas masopustů

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční masky jako Laufr se ženou, slamění, kominíci, turci, kobyly, rasové či kramáři, vyšly v sobotu na obchůzku po chalupách ve skanzenu lidových staveb Veselý Kopec u Hlinska na Chrudimsku.

Masopust Veselý KopecVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Zdejší obchůzka, která se udržuje už několika staletí a od roku 2010 je součástí seznamu světového dědictví UNESCO, je jednou z prvních masopustních veselic v Česku. Další budou na různých místech a v rozličných podobách následovat během nadcházejících víkendů.

„Vyskakujte vysoko u každé chalupy, aby nám v tomto roce vyrostl vysoký len a obilí,“ kladla v sobotu maškarám na srdce představitelka dědiny na Veselém kopci v rámci tradičního obřadu, při němž si maškary na Hlinecku chodí vyprosit povolení ke vstupu do obce. Svolení dostávají, ale s podmínkou pro každou z masek.

Foto: Michael Polák, Právo

Masopust na Hlinecku

Třeba slamění mají každou hospodyni obdařit aspoň jedním stéblem slámy, aby se jí vyvedly husy. „Kominíci, prohlédněte nám na Veselém Kopci všechna kamna a komíny, aby nedošlo k nějakému maléru,“ obrací se starostka k dalším maškarám. Kobylám popřála, aby jim síly vydržely a dotáhly maškaru do zdárného konce.

Zvláštní úkol dostali rasové. Po těch starostka dědiny požadovala, aby si hleděli kobyl, aby se jim nezaběhly a nezatoulaly. „Bez toho by nemohla maškara skončit tak, jak má,“ varovala starostka.

Foto: Michael Polák

Každá z masek má při obchůzkách na Hlinecku svou roli a místo.

Měla tím na mysli porážení kobyly, rituál, kterým masopustní obchůzky na Hlinecku, končí. Masky při něm nejprve přednesou masopustní testament, v němž vzpomínají hříchy, jichž se dopustila maska kobyly. Kobyla je pak obřadně poražena a masopustní obchůzku končí veselý tanec všech masek.

Každá z masek má kromě role během obchůzky i své tradiční místo. Za laufrem se ženou procházejí takzvané červené maškary, ke konci průvodu pak jdou maškary černé, tedy kominíci, slamění a židé. Součástí obchůzek na Hlinecku jsou po staletí také obřadní kolečka, která masky tančí před každou chalupou. Ale také různé žerty. Přihlížející se musí připravit, že je rozjařené maškary klidně šťouchnou, obejmou nebo pomažou speciálním mazadlem.

Foto: Michael Polák, Právo

Obyčej je od roku 2010 zapsaný v seznamu světového dědictví UNESCO.

Masopustní obchůzky a průvody mají v Česku různou podobu. Třeba na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova se masopust slaví jako rej maškar. Stejně jako na Hlinecku se tu veselí masky jako turci, kominíci, slamění, nevěsta, ženich, ženuška, židé i medvěd. V Novém Boru na Českolipsku zase před časem založili tradici, při níž ulicemi města prochází průvod, inspirovaný brazilským karnevalem.

Divoký masopust: krutost, sex a tučné hody

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám