Hlavní obsah

Toustový chleba, špiclování, výlety do minulosti. Poslanci grilovali Babiše

Novinky, jas

Premiér Andrej Babiš (ANO) zavítal ve čtvrtek na odpolední ústní interpelace ve Sněmovně. Čelil dotazům na špiclování občanů skrze elektronické dálniční známky, budoucnost dětských skupin či okolnosti přidělení dotace na linku na toustový chléb pro pekárnu z holdingu Agrofert.

Foto: David W Cerny, Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Debatu o možném využití dat z nového systému elektronických dálničních známek Babiš odbyl slovy, že nejde o „špiclování našich občanů”, ale vláda „musí respektovat požadavky tajných služeb”.

„Naše bezpečnostní služby mají požadavky, aby ochránily naše lidi,” sdělil Babiš poslanci ODS Stanislavu Blahovi. Řekl, že detaily nezná.

Proč často nechodíte do práce? Pirát Michálek vyplísnil Babiše

Domácí

Premiéra nevyvedl z míry ani dotaz na 100milionovou dotaci pro pekárnu Penam z koncernu Agrofert, který Babišovi dříve patřil. Místo odpovědi se Babiš do interpelujícího poslance Martina Kupky (ODS) pustil se slovy, že na jednání o stavebním zákonu působil celkem normálně. „Ale teďka nemám pocit, že působíte normálně,” opáčil a dodal, že dotace byla v pořádku, neboť firma zaměstnává lidi a dotace jsou na podnikání. Následně poslanci bez jakékoliv souvislosti vytkl, že ODS v roce 2008 uzavřela smlouvu na 43 milionů na královský průvod.

„Proč jste dávali 43 milionů na takové nesmysly. Nechte to být, já Agrofert neřeším, já jsem jako odešel a ta firma zaměstnává 35 000 lidí a něco tady dělá pro tuto zemi,” skončil Babiš.

BIS nežádala o záznamy z kamer v zakázce na dálniční známky, tvrdí Bělobrádek

Domácí

Šéfa ODS Petra Fialu, jehož zajímalo angažování „superministra (Karla) Havlíčka”, který vede současně ministerstvo průmyslu i dopravy, rovněž odpovědí neuspokojil. Fialu zajímalo, kdy Babiš do čela resortu dopravy najde schopného manažera.

Babiš opáčil, že firmu s 35 000 zaměstnanci řídil v sedmi lidech. „Nevím, jak se mám s vámi bavit o řízení, když my dva jsme z jiného světa,” řekl Fialovi a pochlubil se, že on místo Havlíčka dohlíží na ŘSD, České dráhy i SŽDC (myšlena Správa železnic, dříve Správa železniční dopravní cesty). „Dneska máme všechno on-line, můžeme si zavolat,” dodal Babiš.

Havlíček: D1 je priorita priorit. Budu tam jezdit a pohlídám si to

Domácí

„Nepouštějte se do debat, které nemůžete vyhrát,” odbyl pak Fialův dotaz.

Jasné odpovědi se nedočkala ani poslankyně Pirátů Olga Richterová, která chtěla vědět, kdy bude vláda projednávat řešení budoucího financování dětských skupin.

Reklama

Výběr článků

Načítám