Hlavní obsah

Topolánek vyrazil proti veteši v ODS

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

K předvolebnímu semknutí ODS burcoval stranický předseda ODS Mirek Topolánek na víkendovém nevolebním kongresu v Brně. Vzápětí však zasel mezi straníky svár, když se beze jmen pustil do zastánců případné velké koalice se soc. dem. Nazval je veteší a obvinil je z pokusu udržet si teplá místa zděděná ještě z doby opoziční smlouvy.

Článek

Topolánek v projevu doslova řekl: "Medvědáři a krysaři se nás snaží natlačit do velké koalice po volbách. Je to prý státotvorné, pohodlné, obecně přijatelné. Řekněme si to na rovinu. Nemůžeme současně bránit svou čest a zároveň křesla, protože tak lze dosáhnout jediného: ztratit obojí."

I v ODS se tak najde pár "Marťanů", soudí Topolánek. Narážel tak na nedávný výrok premiéra Jiřího Paroubka, že bude prosazovat zákony s komunisty a třeba i s Marťany.

Bém: já to nejsem

Podle Topolánka je otázkou, kde všude Marťany hledat. "Pár by se jich možná našlo i v tomto sále, i když se mi tomu nechce věřit, nostalgických pamětníků teplých místeček a kupčení, pragmatických obchodníků a konjunkturalistů," prohlásil Topolánek.

Bez bližšího upřesnění pak uvedl: "Pokud, milí Marťané, kryjete své osobní zájmy, svou zášť za široká záda naší strany, a je jedno jestli je to ve VZP, nebo jinde, odejděte raději teď hned! Na modrou cestu nebudeme tahat žádnou veteš. Vaše značka je červená a směřuje do pekel."

Předseda tak otevřel dveře spekulacím, zda nemá na mysli i některé členy vedení. Při krizi Špidlovy vlády například navrhoval takzvanou duhovou koalici až do voleb předseda poslanců Vlastimil Tlustý. Topolánek také v minulosti kritizoval pražskou velkou koalici na magistrátu, v jejímž čele stojí místopředseda strany Pavel Bém.

Bém na dotaz Práva, zda se ho Topolánkova slova z projevu dotkla, odpověděl, že nikoli. Na otázku, jak si tedy výrok stranického šéfa interpretuje, uvedl: "Každý incident, každá kauza, každá aféra by mohla poškodit jméno ODS. Musíme se pokusit tomu předejít, to bylo obsahem sdělení předsedy Topolánka," uvedl Bém. Souvislost nevidí ani v tom, že je členem správní rady ČSA, kde zastupuje město, jež je minoritním vlastníkem aerolinií.

Tlustý v souvislosti se svým někdejším návrhem na velkou koalici uvedl, že v současné chvíli si myslí, že podobná dohoda s Paroubkem je nereálná, proto se ho prý Topolánkova slova netýkají.

"Pečenka u nás nemá místo"

Někteří členové vedení strany reagovali záhadně. Místopředseda Ivan Langer na dotaz Práva uvedl: "Nijak nekomentuji. Já jsem přesně pochopil, co tím myslel."

Topolánek na závěr kongresu uvedl, že ti, kteří budou bránit ODS ve vítězství v parlamentních volbách, nemají ve straně místo. "My nejsme strana která vylučuje, jsou to lidé, kteří sami pochopí, že nemají v řadách ODS místo, jedním z nich je nepochybně nucený správce VZP Pečenka," řekl novinářům Topolánek.

Kongres pak v usnesení podpořil vedení strany, v němž potvrdil Topolánka coby "nezpochybnitelného vůdce".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám