Hlavní obsah

Topolánek ve Švédsku: Do kauzy Gripen nemůžu zasahovat

STOCKHOLM

Český premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý ve Stockholmu zdůraznil, že vyšetřování možné korupce kolem pořízení stíhaček Jas-39 Gripen pro českou armádu jako předseda vlády demokratického státu nemůže a ani nesmí nijak ovlivňovat. Může si prý pouze přát, aby policie všechny pochybnosti důkladně prověřila.

Článek

"Nemám žádné právo do toho zasahovat, nemůžu to ani zpomalit, ani urychlit. Přeji si, aby to probíhalo podle zákona," řekl Topolánek novinářům po jednání se švédským premiérem Fredrikem Reinfeldtem. Dodal, že netuší, v jaké fázi je nyní vyšetřování - to je věc orgánů činných v trestním řízení a inspekce ministryně obrany.

Podezření z úplatkářství prověřují česká i švédská police. Věc nechala po nedávné reportáži švédské televize, která se opírala i o svědectví českého exministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD), prověřit také ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Zatímco na tiskové konferenci odpovídal Topolánek na dotazy ohledně gripenů, s premiérem Reinfeldtem probírali jiné záležitosti. Oba politici, které spojuje poměrně čerstvá zkušenost s premiérským úřadem i záměr prosadit reformy, se bavili hlavně o týmovém předsednictví v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám