Hlavní obsah

Topolánek: USA ztratily zájem o střední Evropu. Paroubek: Je to vítězství lidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ODS Mirek Topolánek, který jménem vlády loni stál u podpisu smluv o výstavbě amerického radaru v Brdech, považuje stažení dohod za gesto ztráty zájmu USA o středoevropský prostor. Naopak změnu postoje Washingtonu vítají komunisté, šéf ČSSD Jiří Paroubek a především aktivisté Ne základnám!.

Foto: Archiv Právo, Právo

Expremiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Staví nás to do pozice, kterou známe z posledních sta let ve střední Evropě, že nejsme ukotveni pevně partnersky, bezpečnostně, spojenecky, a to je jisté ohrožení, tak to vnímám," řekl Českému rozhlasu expremiér a šéf ODS Topolánek. Dodal, že dvě desítky let po pádu totality ČR stále neví, kam přesně patří. "Jsme demokracií velmi nezralou, a tak nás vidí i naši evropští partneři," poznamenal Topolánek.

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg čte stažení smluv jako pokus USA o vstřícný krok vůči Moskvě i Teheránu před zahájením říjnových rozhovorů šesti velmocí a Íránu. "Já jsem to vždycky viděl pouze v souvislosti s americkou politikou vůči Íránu a Střední Asii. Teď jsem čekal, že něco podobného přijde, když jsem se dočetl, že začínají rozhovory v Turecku s Íránem," řekl Schwarzenberg. Washington podle něj doufá, že Rusové, kteří proti umístění protiraketového systému v ČR a Polsku ostře protestovali, se nyní projeví jako "kladní spoluhráči", kteří s Íránem Američanům pomohou.

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová, která je podepsaná pod jednou z dohod, se naděje na protiraketový štít nevzdává. "Podle mého mínění to nemá nic společného s reálným hodnocením raketových hrozeb nebo celého systému protiraketové obrany. Já jsem přesvědčena, že Spojené státy a NATO se k protiraketové obraně vrátí a lze jen doufat, že to nebude příliš pozdě," uvedla Parkanová.  

Paroubek: Je to vítězství lidu

Za vítězství českého lidu označil rozhodnutí americké administrativy předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Je to vítězství českých lidí a realistické politiky," prohlásil Paroubek. "Já jsem rád, že vývoj nám dal za pravdu. To, co říkáme téměř tři roky, že se potvrdilo - že neexistují důvody pro to, aby tady ten protiraketový štít USA vznikl," řekl Paroubek. Podle jeho názoru neexistuje reálné nebezpečí ze strany Íránu, proti kterému byl štít podle amerických vyjádření zamýšlen.

Podle předsedy ČSSD se také potvrdilo, že technicky nebyl štít na dostatečné úrovni a také nebyl součástí kolektivní obrany NATO. Politici jako exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), exprezident Václav Havel či předseda ODS a někdejší premiér Mirek Topolánek by se podle Paroubka měli "nad sebou zamyslet, do jakého dobrodružství zemi hnali". Paroubek zároveň dodal, že bezpečnostní situace ČR se kvůli rozhodnutí USA nemění.

Američané reagují na masivní odpor veřejnosti, míní aktivista

Smlouvy, které loni podepsali ministři zahraničí a obrany obou zemí, byly na české straně ratifikovány jen v Senátu, Sněmovna se jimi nezabývala. Proti plánu na vznik základny se konaly demonstrace a protesty.

Trnem v oku byl ale protiraketový deštník především Moskvě, pro niž se umístění radaru a raket ve střední Evropě stalo důvodem k diplomatické roztržce mezi USA a Ruskem. Předseda soc. dem. Jiří Paroubek letos přislíbil ruskému premiérovi Vladimíru Putinovi vést předvolební kampaň proti radaru a zlepšit tak vztahy s východním partnerem. Česká kontrarozvědka dokonce informovala, že ruští agenti se snaží ovlivňovat veřejné mínění proti americké základně v Brdech. Aktivisté však popírají, že by finance na masivní kampaně proti radaru pocházely z kapes ruských agentů. Spory vyvrcholily vyhoštěním ruských diplomatů z Česka. [celá zpráva]

Mluvčí hnutí "Ne základnám!" Jan Májíček poslední vývoj vidí jako velké vítězství české veřejnosti. "Americká administrativa by se úplně jinak rozhodovala, kdyby zde byly ratifikovány obě proradarové smlouvy, k čemuž nedošlo díky aktivnímu odporu občanů ČR," poznamenal. Američané podle něj o masivním odporu dobře věděli. Hnutí nyní bude monitorovat další vývoj a přeje si, aby podepsané "radarové" smlouvy byly zcela zrušeny.  

I bez radaru v ČR naše spojenectví s USA neutrpí  šrámy, zůstávame pevně zakotveni v EU i NATO.
Ondřej Liška

KSČM rozhodnutí USA uvítala. "Považujeme ho za velmi racionální moment," řekl předseda strany Vojtěch Filip. Za ustoupením od radaru podle něj stojí i odpor české veřejnosti. "Toto rozhodnutí jistě zlepší vzájemné vztahy Evropy a USA, včetně Ruska," zdůraznil Filip.

"Rozhodnutí USA nás nepřekvapuje, neboť jsme jej očekávali. Projekt protiraketové obrany je v samotných USA velmi kontroverzním tématem a demokraté už před nástupem Barracka Obamy jasně dávali najevo, že tento projekt významně přehodnotí,“ řekl Právu šéf Zelených Ondřej Liška. Liška považuje za správnou současnou snahu USA vtáhnout Rusko co nejvíce do společné obrany transatlantického prostoru a stejně tak pokračovat v úsilí mírovou cestou omezit hrozbu vyplývající z jaderného zbrojení Íránu.

"Zelení nesouhlasili s úzce dvojstrannou dohodou a úspěšně prosazovali začlenění projektu do bezpečnostní struktury Severoatlantické aliance. Tvrdíme od počátku, že i bez radaru v ČR naše spojenectví s USA neutrpí a nesmí utrpět šrámy, zůstáváme pevně zakotveni v EU i NATO,“ dodal Liška. Podle něj bezpečnostní hrozby 21. století je třeba řešit naprosto odlišným způsobem než doposud a prezident Obama vyšel správným směrem.

Americký prezident Barack Obama v noci telefonoval českému premiérovi Janu Fischerovi a podle informací z diplomatických zdrojů mu sdělil, že Američané plány na vznik radaru opouštějí. Obamova administrativa v minulých měsících přehodnocovala navrhovaný systém. Ve čtvrtek má s výsledky hodnocení seznámit delegace amerických ministerstev zahraničí a obrany Varšavu a Prahu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám