Hlavní obsah

Topolánek se omluvil Benešové

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slovní souboj mezi špičkami ODS a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou možná alespoň na čas utichne. Předseda ODS Mirek Topolánek se minulý týden osobně Benešové omluvil za své dřívější výroky.

Foto: Rudolf Staněk

Betlém vyrobený dětmi z mateřské školy

Článek

Šéf občanských demokratů dal v květnu najevo, že být u vlády, Benešovou by odvolal. Nyní tvrdí, že jeho slova zkreslila média.

"Setkal jsem se s ní, byla to dlouhodobě připravovaná schůzka," řekl včera Topolánek Právu s tím, že s Benešovou hovořil o legislativě a problémech státního zastupitelství. "Mimochodem jsem se jí omluvil také za medializované výroky," uvedl šéf ODS s tím, že jeho slova byla zkreslena. "Já jsem nikdy neřekl osamoceně větu, že bych ji odvolal." Topolánek s Benešovou se podle předsedy ODS nenechali vtáhnout do mediální hry a někdejší slova si rychle vysvětlili.

Benešová byla včera mimo Českou republiku, takže se její vyjádření nepodařilo získat.

Topolánek letos v květnu podle ČTK na tiskové konferenci v Kladně uvedl, že pokud by jeho strana byla u moci, nechal by Benešovou odvolat. "Kdybych s tím mohl něco dělat, v úřadu bych ji jistě nenechal," řekl doslova.

Topolánek tehdy Benešovou vyzýval, aby přestala veřejně prohlašovat, že těžiště korupce je v komunální sféře skoro v každém větším městě a že se někteří starostové chovají jako gubernátoři.

"Tímto výrokem urazila téměř 6000 starostů," uvedl předseda ODS. Podobné věty navíc označil před červnovými volbami do Evropského parlamentu za nanejvýš neomalené. Občanští demokraté v té době zpochybňovali především postup orgánů činných v trestním řízení v kauze bývalého kladenského primátora Milana Volfa, který byl v březnu obviněn ze zneužití pravomoci veřejného činitele.

Benešová tehdy pro Právo reagovala: "Myslela jsem si, že to jsou větší velikáni, a oni vyhrožují jedné ženské."

Výkonná rada ODS už v dubnu varovala před politickým zneužíváním policistů a státních zástupců. Přijala usnesení, podle něhož slova Benešové o gubernátorech "považuje za skandální a poškozující nejen principy demokracie".

Místopředseda ODS Petr Nečas Benešovou v květnu označil za prokurátorku stranící vládní ČSSD. V souvislosti s případem Kořistka však minulý týden uvedl, že kritika členů strany, kteří mluví o zmanipulovanosti kauzy, se týká pouze policie, nikoli státních zástupců.

Rozhovor s Mirkem Topolánkem

Podle informací Práva jste se sešel s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou. O čem jste jednali?

Zeptejte se paní Benešové.

A mohu se zeptat vás? Například, zda jste jí tlumočil obavy ODS z náběhu na policejní stát?

Nic takového jsem jí netlumočil. Setkal jsem se s ní, byla to dlouhodobě připravovaná schůzka. Bavili jsme se o spoustě legislativních problémů, o problémech státního zastupitelství z hlediska podfinancování, o některých nových mechanismech. Já jsem jí nabídl spolupráci s některými lidmi, s kterými by mohla spolupracovat. Mimochodem jsem se jí omluvil také za medializované výroky. To je všechno.

Za které výroky?

Za zkreslené výroky médií, protože já jsem nikdy neřekl osamoceně větu, že bych ji odvolal. Takhle to zkreslila média. Nenechali jsme se oba vtáhnout do nějaké mediální hry. Bylo to oboustranné, velmi rychle jsme si to vysvětlili.

A o konkrétních kauzách, jako je případ Kořistka, jste se nebavili?

Nebavili. To ji silně podceňujete.

(luk)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám