Hlavní obsah

Topolánek s Paroubkem se už neshodnou ani na formě schůzky

PRAHA

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se v úterý odpoledne nesetkají. Neshodli se totiž na tom, kdo další by se měl jednání zúčastnit. Zatímco Paroubek trval na schůzce mezi čtyřma očima, Topolánek chtěl u jednání i první místopředsedy stran. Na samostatné jednání prý nemá od ODS mandát. Oba premiéři se měli sejít ve 13 hodin v Hrzánském paláci.

Článek

"Pan předseda Topolánek trval na tom, že se schůzky zúčastní i první místopředsedové obou stran. Pokud to pan Paroubek neakceptuje, nelze schůzku uskutečnit," řekl Novinkám mluvčí ODS Jiří Sezemský.

Dodal, že individuální jednání mezi Topolánkem a Paroubkem zatím k ničemu nevedly, proto chtějí občanští demokraté jednat v širším složení. "Žádná další schůzka zatím naplánovaná není," upřesnil Sezemský.

Paroubek ale prohlásil, že trvá na tom, aby o budoucí vládě jednal s Topolánkem nejdříve mezi čtyřma očima. Paroubek prý v ČSSD pro takové jednání mandát má. Udivilo ho proto, že stejná situace nepanuje i v ODS.

"Mám dobrou vůli se dohodnout, požaduji ale slušné jednání," řekl předseda ČSSD s tím, že o toleranci menšinové vlády ODS ze strany ČSSD by se dokázal s Topolánkem dohodnout za jedno odpoledne.

Pondělní jednání skončilo krachem

Odpolední schůzka měla navázat na pondělní setkání, které skončilo nezdarem. Novopečený premiér Topolánek ho však nepovažoval za úplný konec debat o podpoře menšinové vlády občanských demokratů, a proto vyzval v úterý Paroubka k další schůzce.

Pondělní setkání obou lídrů skončilo krachem, po kterém představitelé soc. dem. tvrdili, že je ODS nebere vážně a nenabízí rozumné kompromisy. [celá zpráva] Občanští demokraté naopak tvrdili, že Paroubek přišel na jednání z úmyslem nedohodnout se.

Předseda ČSSD potom oznámil, že uvažuje o ukončení veškerých debat s ODS ohledně tolerance jejich případné vlády. Vedení sociální demokracie však posléze rozhodlo, že jednání budou pokračovat. Topolánek poslal Paroubkovi seznam nestranických odborníků, kteří by měli doplnit menšinový kabinet ODS. [celá zpráva]

V úterý dopoledne jednal Topolánek také se šéfem lidovců Miroslavem Kalouskem, který prohlásil, že KDU-ČSL nepodpoří menšinovou vládu ODS, kterou by tolerovala ČSSD. Zároveň zopakoval, že lidovci jsou připraveni hrát opoziční úlohu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám