Hlavní obsah

Topolánek: Protiraketová základna v ČR asi nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice pravděpodobně nebude americká protiraketová základna. Pokud v zemi nějaké zařízení bude, bude to radarová základna. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl premiér Mirek Topolánek.

Článek

"Raketová základna u nás pravděpodobně nebude. Jestli u nás bude, tak bude radarová základna, se kterou 60 procent občanů souhlasí," prohlásil Topolánek v narážce na odpor značné části veřejnosti k umístění základny v zemi.

Pokud jde o rozhodnutí o jejím umístění a další věci s tím související, Topolánek řekl, že "v letošním roce se nebude dít nic".

Američané by ve střední Evropě chtěli mít základnu s obrannými střelami země-vzduch. Vojenští experti USA už navštívili Polsko a Česko. Základna by se měla skládat z radarové a raketové části. Není vyloučeno, že jedna část by mohla být v Česku a druhá v Polsku.

Kvůli odporu české veřejnosti vůči základně však Američané svou pozornost přesunuli na Polsko a Anglii. Mezitím už Rusko varovalo Polsko proti výstavbě protiraketové základny na jeho území. Podle Ruska by to narušilo stabilitu regionu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám