Hlavní obsah

Topolánek ocenil "mašínovce" Paumera

Novinky, znk, jov
PRAHA
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý dopoledne udělil plaketu předsedy vlády Milanu Paumerovi, který byl spolu s bratry Mašíny v 50. letech minulého století členem ozbrojeného protikomunistického odboje. Medailí Topolánek již minulý týden ocenil Josefa a Ctirada Mašínovy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Mirek Topolánek předává čestnou plaketu Milanu Paumerovi.

Článek

"Je třeba rozpoutat diskuzi o způsobech boje proti komunismu," uvedl Topolánek. Jedním z kroků na cestě ke kritickému zhodnocení minulosti bylo podle něj i ustavení Ústavu pro studium totalit. "Pokud bychom tu diskusi neabsolvovali, pak jsme neudělali vše pro to, aby se historie nemohla opakovat," dodal.

Paumera uvedl jako člověka, který patřil ke skupině, která se postavila komunistickému režimu a chtěla bojovat v zahraničních jednotkách proti totalitnímu režimu.

Premiér podotkl, že je samozřejmě třeba se bavit o lidech, které skupina Mašínů zabila. Dodal ale, že je zároveň nutno si připomenout kolik lidí zemřelo "na drátech vysokého napětí, když chtěli opustit zemi nebo v komunistických lágrech a při nucených pracích".

Paumer: dejte nám možnost vše vysvětlit

"Když jsme viděli, co komunisté vyvádějí, tak jsme si řekli, že se jim musíme postavit se zbraní v ruce," uvedl Paumer. "Komunisté si asi představovali, že oni budou po nás střílet a my budeme po nich házet švestkovými knedlíky," vysvětlil.

"Nemůžete dělat akce bez peněz. Na první akce jsme jezdili vlakem, pak jsme si uvědomili, že to tak dělat nelze," řekl Paumer s odkazem na jednu z obětí skupiny, oloupeného pokladníka. "Dejte nám možnost vše vysvětlit," dodal s tím, že v české společnosti panuje všeobecná dezinformovanost. "Vražda tyrana není vraždou," doplnil.

Paumer po příchodu do USA vstoupil do americké armády, v rámci služby byl vyslán do Koreje. Poté se usadil na Floridě, kde pracoval jako údržbář, dělník v leteckých opravnách a taxikář. Do důchodu odešel v roce 1998. Do Česka se Paumer vrátil v roce 2001. Bratři Mašínové žijí v USA a do rodné vlasti se nikdy nevrátili.

Podle komunistů ocenil Topolánek terorismus

Medaile je nově vzniklým osobním oceněním předsedy vlády, její udělení proto Topolánek s nikým nekonzultoval. Udělení plakety ale vyvolalo na politické scéně rozruch, kritičtí jsou nejen opoziční ČSSD i KSČM, ale také část lidovců a zelených. Mašíny vnímá rozporuplně i česká veřejnost.

„Ať to pan Topolánek vysvětlí pozůstalým po jejich obětech. Oceňuje to, co se dnes klasicky celosvětově nazývá terorismus,“ řekl Novinkám předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. „Pokud porušujete zákon, nelze se dovolávat nějakých práv. Nelze posuzovat prizmatem roku 2008 například rok 1950. To je ahistorický přístup,“ řekl pak k ocenění šéf KSČM Vojtěch Filip.

Topolánek čelí kvůli medaili pro Mašína trestnímu oznámení
Trestní oznámení na Topolánka podal ve čtvrtek berounskému okresnímu státnímu zastupitelství Jaroslav Brehovský. Podle něj se Topolánek oceněním bratrů Mašínů dopouští trestného činu.
"Myslím si, že schvalovat vraždu a loupežné přepadení není správné," řekl Brehovský ČTK.

Prezident Václav Klaus, který sám Mašíny neocenil, rozhodnutí Mirka Topolánka respektuje. „Jde o výsostné rozhodnutí pana premiéra, které pan prezident samozřejmě respektuje,“ řekl Právu Klausův mluvčí Petr Hájek.

Anketa

Jak se stavíte k Topolánkově ocenění Mašínovců?
udělal dobře, proti totalitě je třeba bojovat i zbraní
26,4 %
neměl je ocenit, jsou to vrazi
70,4 %
kriticky, ale alespoň začne poctivá diskuze o minulosti
3,2 %
Celkem hlasovalo 11892 čtenářů.

Reklama

Související články

Topolánek ocenil medailí bratry Mašínovy

Český premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek ve Washingtonu ocenil medailí bratry Josefa a Ctirada Mašínovy, kteří se komunistickému režimu v Československu...

Výběr článků

Načítám