Hlavní obsah

Topolánek jednal s ultrapravicovou Národní stranou

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek se ve středu v budově stranické centrály na pražském Jánském vršku sešel s předsedkyní ultrapravicové Národní strany Petrou Edelmannovou. Setkání, jež vyvolalo na politické scéně údiv, považuje ODS za běžné politické jednání.

Článek

"Nahlásili se, byli tady půl hodiny a zase odešli," řekl Právu Topolánek. Předvolební a povolební spolupráci, o níž měli podle některých zdrojů jednat, označil za nesmysl.

Programy Národní strany a ODS jsou podle Topolánka nesouměřitelné. "Oni se chovají podobně jako se někdy chovala Česká pravice, kdy naznačují, že se asi dostanou do parlamentu. Já jim to nevěřím," poznamenal šéf ODS s tím, že se schází s představiteli malých stran a nechce tříštit politickou scénu.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) dnešní schůzku nechtěl příliš komentovat. "Já to z dálky vnímám jako standardní rozhovory politiků," uvedl.

Místopředseda ODS Ivan Langer si nemyslí, že by to vrhalo nějaké špatné světlo na jeho stranu. "Dokážu si představit, že by byl (Topolánek) kritizován za to, že se s nimi nepotkal a že bude kritizován za to, že se s nimi potkal. Vzhledem k tomu, že nebude žádná předvolební ani povolební spolupráce, že programy nejsou slučitelné, tak to ani nestojí za zprávu do novin," míní Langer

Topolánek se podle Langra aspoň utvrdil ve své domněnce, že s Národní stranou nebude spolupracovat. "To je součást běžné agendy předsedy politické strany, kterou nemusí projednávat grémium. Ani nemám potřebu být o takových věcech informován," dodal Langer.

Jde o mapování politického terénu, "abychom věděli, které subjekty a s jakými nápady se tady pohybují. Já musím říci, že jsem nebyla informována, že se ta schůzka uskuteční, ani o ní nemám žádné detailnější informace," dodala místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová.

Reklama

Výběr článků

Načítám