Hlavní obsah

Topolánek: Gross nabízel předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle předsedy ODS Mirka Topolánka premiér Stanislav Gross ještě toto úterý nabízel ODS svůj souhlas s konáním předčasných voleb výměnou za toleranci menšinového kabinetu pod svým vedením. Předseda ODS to Právu sdělil v rozhovoru, který vyjde v sobotu. Gross Topolánkovu interpretaci odmítl.

Článek

"Já jsem se Stanislavem Grossem v poslední době mluvil dvakrát. Jednou nám nabídl opoziční smlouvu číslo 2, to jsme jednoznačně odmítli, a pak za mnou přišel ještě jednou s nabídkou v souvislosti s předčasnými volbami," uvedl Topolánek.

Gross podle Topolánka ODS nabídl, aby tolerovala menšinovou vládu pod jeho vedením do předčasných voleb. "Pro nás bylo nepřijatelné uzavírat v této chvíli jakékoli spojenectví s takto nedůvěryhodnou sociální demokracií a jejím premiérem.

Pro mne to byl katalyzátor pro oznámení té nabídky k dohodě na široké bázi demokratických stran," uvedl Topolánek

Gross nabídku popřel

Gross Právu řekl, že s Topolánkem sice jednal, ale o jiné variantě, kterou nabídl šéf ODS. "Ne, takováhle nabídka na stole není," uvedl Gross v přímé reakci na Topolánkův výrok.

Poprvé Gross ODS nabídl schválení většinového volebního systému do Sněmovny, který přitom ČSSD dlouhodobě odmítá a který by ji pravděpodobně silně poškodil ve volbách. Výměnou požadoval, aby občanští demokraté tolerovali menšinovou vládu sociální demokracie. ODS to tehdy odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám