Hlavní obsah

Topolánek: ČSSD mě chce odstranit z čela ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) obvinil ČSSD, že se před podzimními volbami snaží kriminalizovat jeho podnikatelskou činnost ve firmě VAE. Topolánek uvedl, že sociální demokraté usilují o jeho odstranění z čela ODS. Topolánek zároveň zopakoval, že když prodával své akcie VAE, už nebyly zastavené.

Článek

Topolánek tak reagoval na úterní slova předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který zveřejnil analýzu sociálních demokratů, podle které se premiér dopustil úvěrového podvodu. [celá zpráva

Topolánek vidí za kauzou politické zadání ČSSD, která ho prý chce odstranit z čela ODS. "Je tu tendence zbavit se Mirka Topolánka, počkat do kongresu ODS a navrhnout nějaké řešení ODS - ČSSD," uvedl Topolánek s tím, že společná vláda obou stran je pouze Paroubkovým zbožným přáním.

Nesplacený dluh VAE

Firma VAE, ve které měl Topolánek čtvrtinový podíl, si v roce 1999 půjčila u První městské banky 67,5 miliónu korun na převzetí Tepelného hospodářství Kroměříž. Podnikatelský záměr však nevyšel a společnost po splacení 53 miliónů už nebyla schopna se dál s dluhem vypořádávat.

Podle ČSSD Topolánek a další tři partneři podepsali směnku, kterou za úvěr ručili. Banka prý mohla peníze vymáhat právě po Topolánkovi, avšak neučinila tak.

"Směnka byla vždy v rukou věřitele, který se v průběhu času měnil, já jsem nikdy nebyl k plnění vyzván," řekl ve středu Topolánek. Zdůraznil, že nikdo z pražské radnice, která banku ovládala, s VAE nejednal o splátkovém kalendáři. "Dlužník nemohl ovlivnit rozhodování věřitele," doplnil premiér s tím, že v konečném součtu zaplatila firma VAE víc, než si půjčila.

Podle Topolánka by Paroubek zasáhl dřív, kdyby měl podezření

I s úroky bance VAE dál dlužila 15,9 miliónu korun. Po krachu První městské banky přešly v prosinci 2000 její pohledávky na hlavní město Prahu. Dluh VAE převzal magistrát v ceně 11,9 miliónu korun. Firma následně nabídla splátkový kalendář, ale město jej nepřijalo a pohledávku prodalo firmě BB Cash za 5,5 miliónu korun. Dluh nakonec od BB Cash získala společnost Eltodo, která s VAE spolupracovala na energetických zakázkách.

Kdyby podle Topolánka bylo na pohledávkách jeho firmy něco špatného, měla to odhalit První městská banka, ve které byl Paroubek předsedou dozorčí rady. "Kdyby měl sebemenší podezření, určitě by zasáhl," konstatoval Topolánek na Paroubkovu adresu.

Topolánek svůj podíl ve VAE prodal až vloni v srpnu za 2,5 miliónu korun. Podle vlastních slov to bylo za nevýhodných podmínek, ale v době, kdy už akcie nebyly zastaveny. Peníze použil na koupi bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Paroubek prý v debatě na ČT porušil zákon

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se podle právníků dostal do rozporu se zákonem o bankách, když v nedělní debatě v České televizi (ČT) mluvil o nesplaceném úvěru...

Výběr článků

Načítám