Hlavní obsah

Topolánek: ČR by lisabonskou smlouvu mohla podepsat ještě letos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na pozvání premiéra Mirka Topolánka přiletěla v pondělí na návštěvu České republiky německá kancléřka Angela Merkelová. Šéfové obou vlád budou hovořili zejména o současné finanční krizi a evropských tématech. Topolánek připustil, že by ČR mohla lisabonskou smlouvu ratifikovat ještě letos. Merkelová se následně setká i s prezidentem Václavem Klausem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová s premiérem Mirkem Topolánkem

Článek

Premiér Topolánek po jednání s kancléřkou nevyloučil, že ČR ratifikuje lisabonskou smlouvu ještě před koncem roku, byť ji označil za "těžký kompromis".

"Bylo by velmi komplikované domlouvat s Iry jejich ratifikační proces a podmínky toho procesu a přitom nemít sami ratifikovanou lisabonskou smlouvu. Tomu asi každý rozumí," poznamenal Topolánek, který tímto prohlášením Merkelovou potěšil.

Kancléřku doprovázely nad Českem grippeny

Letadlo Angely Merkelové doprovázely od hranic dvě stíhačky Grippen. Požádal o to český Úřad vlády. Podobný krok je u státních návštěv výjimečný. Stíhačky doprovázely například amerického prezidenta George W. Bushe nebo francouzskou hlavu státu Nicolase Sarkozyho.

.: Premiér Mirek Topolánek vítá něměckou kancléřku Angelu Merkelovou.foto: Právo/Lukáš Táborský

Po setkání s Topolánkem a dalšími členy kabinetu, vystoupila Merkelová s projevem na půdě Karlovy univerzity.

S Klausem patrně o EU i ekologii

Na následném setkání s prezidentem Klausem může dojít i na diskusi o evropské integraci a globální oteplování. Zatímco česká hlava státu je známá svými euroskeptickými názory a odmítavým postojem k nebezpečnosti globálního oteplování, Merkelová zastává stanoviska zcela opačná.

Angela Dorothea Merkelová

Narodila se 17. července 1954 v Hamburku. Vystudovala fyziku na univerzitě v Lipsku. Do parlamentu byla poprvé zvolena v historicky prvních volbách po sjednocení Německa v prosinci 1990.

Později se její strana Demokratischer Aufbruch spojila s křesťanskými demokraty (CDU) a Merkelová se stala členkou kabinetu premiéra Helmuta Kohla. Když musel Kohl po vypuknutí finančního skandálu v CDU/CSU opustit politiku, stanula Merkelová v dubnu 2000 jako první žena ve vedení strany. Německou kancléřkou byla zvolena v roce 2005.

Merkelová mluví anglicky, rusky a česky. Je podruhé vdaná, v roce 1998 si vzala berlínského profesora chemie Joachima Sauera.

Český prezident loni dokonce vyjádřil údiv nad tím, jak může německá politička při své vědecké průpravě a zkušenostmi se životem v komunismu "ideologii" klimatické změny věřit.

Český prezident loni dokonce vyjádřil údiv nad tím, jak může německá politička při své vědecké průpravě a zkušenostmi se životem v komunismu "ideologii" klimatické změny věřit.

Návštěva kancléřky se uskuteční krátce po přijetí německých opatření na podporu bank v souvislosti se současnou finanční krizí. Ještě v pondělí ráno před odletem do Prahy se bude Merkelová tímto tématem zabývat na mimořádné schůzi jejího kabinetu, který musí přijmout prováděcí předpis k "záchrannému balíčku", který schválil německý parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám