Hlavní obsah

Topolánek chce využít Senát k předčasným volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) hodlá využít horní parlamentní komoru k vyvolání předčasných voleb. Podle Topolánka by senátoři měli přijmout návrhy poslanců, které by vedly k předčasným volbám do Sněmovny.

Článek

Topolánek ve čtvrtek poprvé promluvil k senátorům na jejich schůzi.

"Prosím vás, abyste v případě, že k tomu budete vyzváni, že k tomu budete jako komora povinováni, umožnili řešení, které by vedlo k předčasným volbám. Čeští občané si ho zaslouží," uvedl Topolánek.

Premiér to uvedl v souvislosti se senátním návrhem ústavní novely, která má usnadnit cestu k předčasným volbám. Prezident by podle ní mohl po demisi vlády rozpustit sněmovnu, jestliže s tím bude souhlasit nadpoloviční většina poslanců. Sněmovna bude možná chtít tento návrh upravit, naznačil Topolánek. Požádal proto senátory, aby byli k poslaneckým úpravám "shovívaví".

Dalším možným řešením, byť na hraně ústavnosti, je podle Topolánka další návrh na zkrácení funkčního období Sněmovny podle vzoru z roku 1998 po pádu vlády Václava Klause. V Senátu ale k přijetí takové varianty není mnoho chuti.

Topolánek uvedl, že považoval za nutné horní komoru navštívit i poté, co jeho menšinová vláda nedostala ve Sněmovně důvěru. Ujistil senátory jako "strážce ústavnosti", že v souladu s ústavou podá demisi prezidentovi. Do podání demise je podle svých slov "plnokrevný, plnohodnotný předseda vlády". Senát označil za "opravdu stabilní prvek české politiky", který "vyvažuje politické kotrmelce na politické scéně".

Anketa

Jsou předčasné volby nejlepším řešením současné politické situace v ČR?
ano
83,8 %
ne
16,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 17964 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám