Hlavní obsah

Topolánek by se spokojil se ziskem pěti senátorů

Právo, gö, luk, jov, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek svým senátním kandidátům příliš nevěří. Zatímco ještě před prvním kolem označil za úspěch, kdyby jeho strana získala devět křesel, včera už hovořil jen o pěti z 20 kandidátů ODS. Předseda soc. dem. Jiří Paroubek by naproti tomu rád viděl zisk 10–12 mandátů z 25 soc. dem., kteří se dostali do druhého kola.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)foto: Právo/Petr Horník

Obhajoba devíti mandátů ODS by znamenala zachování absolutní většiny ODS v Senátu. Do druhého kola přitom postoupilo jejích 20 kandidátů, z nichž 19 soupeří se soc. dem.

„V tuto chvíli pokládám za úspěch zastavení toho kyvadla, které se přesunuje doleva, do barvy oranžové. Neumím říct počet senátorů, každopádně bych pokládal za velký neúspěch, kdyby ten počet zvolených poklesl pod pět,“ řekl v pátek Topolánek novinářům.

Tvrdí, že příliš neumí výsledek voleb odhadovat. „Po minulém týdnu, kdy je evidentní, že společenská atmosféra je trochu jiná, se podařilo ČSSD mobilizovat voliče, kteří standardně ke krajským volbám nechodí, tak se neodvážím predikovat. Věřím, že naši voliči ten vzkaz pochopili a k tomu druhému kolu přijdou. To je jediné, v co mohu doufat, protože ty voliče máme,“ dodal.

Optimistický Sobotka 

Optimističtější byl včera šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Samozřejmě jsem optimista, že se nám podaří těch devět křesel udělat a obhájit pozici,“ poznamenal Sobotka na dotaz Práva. První místopředseda strany Pavel Bém před prvním kolem uvedl, že devět křesel by znamenalo „jakž takž obstát“.

Ministra Jiřího Pospíšila prý nejvíce zajímá úspěch plzeňského kandidáta ODS Zdeňka Rokyty v Plzni. „Každý mandát, který získáme, je samozřejmě dílčím úspěchem. Hodnotit, zda pět a nad pět je úspěch, pod pět neúspěch, to bych opravdu nechtěl říci,“ řekl Právu Pospíšil, který předpokládá, že by ODS získá mezi 5 a 10 mandáty.

Poslanci Františku Laudátovi (ODS) hranice mezi úspěchem a neúspěchem vyjádřená pěti mandáty nevadí. „Pět a více bude dobré, méně je špatné. Můj tip je ale sedm mandátů,“ uvedl.

Mnohem optimističtější je poslanec Karel Sehoř (ODS). „Myslím, že získáme víc než 13 mandátů, myslím, že je náš pan premiér zbytečně skromný,“ reagoval pro Právo Sehoř.

ČSSD obhajuje sedm mandátů

Šéf soc. dem. Jiří Paroubek věří, že druhé kolo nemůže dopadnout špatně. „Za úspěch bych považoval, pokud budeme mít více mandátů než ODS. Za úspěch bych považoval, když budeme mít nějakých 10 až 12 mandátů, protože na toto číslo ČSSD nikdy nedosáhla,“ uvedl. ČSSD má z prvního kola 25 želízek v ohni. Obhajuje sedm míst v Senátu.

Šéf zelených Martin Bursík, jehož strana získala v prvním kole nulu, řekl: „Mám starost, jak je účinné je 20 let po revoluci v naší zemi přicházet pouze s negativním programem a populisticky nabízet to, co je lidem sympatické.“

„Pro demokracii je nedobré, když jedna strana má majoritu v parlamentu, na druhé straně není pro zemi dobré, když zde nastupuje populismus a silně socialistické prvky, je tendence zastavit všechny reformy a vyjít vstříc tomu, co si většina občanů přeje, tzn. pokud možno neplatit vůbec nic a dostat všechno pokud možno zdarma,“ dodal.

Šéf komunistů Vojtěch Filip nechce spekulovat, kdo kolik křesel získá. „Věřím, že uspěje naše Marta Bayerová, a také doufám, že ODS ztratí většinu,“ sdělil Právu. KSČM jde o jediný mandát na Znojemsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám