Hlavní obsah

Topolánek by měl rychle odejít, míní někteří straníci

Někteří vlivní členové ODS si přejí, aby Mirek Topolánek se svým odchodem z čela ODS příliš neotálel. Podle jejich vyjádření není dobrý signál pro veřejnost to, že ve funkci předsedy strany zůstává, ačkoli ho výkonná rada zbavila role lídra do sněmovních voleb. Rychlý odchod požadují například místopředsedové Petr Bendl a Petr Gandalovič či exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek (vlevo) a Petr Nečas

Článek

První místopředseda David Vodrážka, který má Topolánkovu administrativu převzít, neočekává velkou změnu ze dne na den.

Změna volebního lídra se odehrála na čtvrteční výkonné radě ODS. Širší stranické vedení také Topolánka vyzvalo, aby zvážil své setrvání v čele strany, termín mu však nedalo. [celá zpráva]

Topolánek odstoupil z kandidátky do voleb, lídrem je NečasVideo: ČTK

Podle Nečase "dlouhodobá dvojkolejnost není něco, co by prospívalo dobrému chodu politické strany". Rozhodnutí je ale podle něj na Topolánkovi.

"Jsem přesvědčen, že pan předseda se rozhodne správně a není v tuto chvíli nutné stanovovat nějaký konkrétní termín," řekl. Již ve čtvrtek dal najevo, že je připraven v případě vítězství ve volbách být premiérem.

"Není dobře mít dvě mocenská centra"

Také další místopředsedové Petr Bendl a Petr Gandalovič volají po odstranění současné nepřehledné situace. Podle Gandaloviče v současné chvíli existují v ODS dvě mocenská centra.

"Myslím si, že to není dobře," poznamenal s tím, že významnější je podle něj postavení Nečase jako volebního lídra. "I když pozice volebního lídra není úplně definovaná, všichni vědí, co si pod tím obsahem představovat," vysvětlil.

Bendl se domnívá, že by měl Topolánek odstoupit ještě před volbami, v dalším vedením pod taktovkou Vodrážky už by pak problém neviděl.

Bývalý ministr spravedlnosti Topolánkovy vlády Jiří Pospíšil by si přál, aby Topolánek z pozice předsedy odešel v řádu několika dnů. Pokud chce být podle něj strana důvěryhodná na veřejnosti, musí mít stejného lídra i osobu, která ji vede. Dvojvládí vede k přetrvávání určitého napětí a strana nebude čitelná navenek, uvedl Pospíšil.

Kdybych byl v kůži Mirka Topolánka, tak bych odešel až po volbách.

Jenže dvojvládí zřejmě přetrvá i po Topolánkově rezignaci. Vnitřní stranické stanovy určují, že předsedu má zastupovat jeho první místopředseda, kterým je poměrně nevýrazný Vodrážka. Podle něj je možnost, že by se stal Nečas nejen lídrem ale i předsedou bez svolání volebního kongresu nepravděpodobná.

Vodrážka také nastínil, že Topolánek by své rozhodnutí, zda setrvat v pozici šéfa, mohl zveřejnit do příštího zasedání výkonné rady, které se koná za měsíc. „Kdybych byl v kůži Mirka Topolánka, tak bych odešel až po volbách,“ řekl nicméně v rozhovoru na ČT první místopředseda.

Na převzetí administrativy je prý Vodrážka připraven, byť s tím dříve nepočítal. "Ambici jsem nikdy neměl, na druhou stranu jsem připraven podpořit Petra Nečase, aby se mohl věnovat volbám, já bych se věnoval ODS. Nevidím v tom žádnou dvojkolejnost," míní Vodrážka.

Bém na šéfa ODS kandidovat nechce

Otázku svolání mimořádného kongresu, z něhož by mohl vzejít nový předseda, zatím nechal Vodrážka otevřenou. Občanští demokraté se nyní připravují na vstup do horké fáze kampaně a o možných kandidátech na post předsedy se zatím nemluví. Téměř jisté však je, že v případě volebního vítězství bude zvolen za šéfa volební lídr Nečas.

Místo se však uvolní i pro další hráče. Nejvehementněji své ambice vést ODS projevoval před dvěma lety pražský primátor a předseda místní organizace Pavel Bém. Ten se však příležitosti chopit nehodlá. Byl prý jedním z účastníků rozdělení strany, která podle něho potřebuje sjednotitele. Pražští občanští demokraté také podporují to, že novým volebním lídrem se po Topolánkovi stal z rozhodnutí výkonné rady místopředseda Petr Nečas.

"Věřím, že to je ten okamžik, ten moment, to momentum, které prostě může otočit těmi politickými váhami, tím kyvadlem a může začít gravitační silou přitahovat středopravicové konzervativní voličské jádro na naši stranu," uvedl Bém.

Uražený Sobotka s návratem do grémia počká 

Na odchod Topolánka z čelních pozic čeká také šéf Senátu a Topolánkův nejhlasitější kritik Přemysl Sobotka, který se po roztržce na grémiu vzdal svých předních pozic ve straně. Vrátit se do funkcí podle svých slov nehodlá, dokud bude Topolánek v úřadu. "Člověk, který mi nevěří, tak s tím já nebudu sedět u stolu. A hlavně ta nedůvěra jeho je nedůvodná,“ vysvětlil Sobotka.

Právě ten svou kritikou inicioval jednání ODS o Topolánkově budoucnosti a od svého šéfa si vysloužil za to vysloužil obvinění ze spiknutí. "Já to neberu jako vítězství. Myslím, že se jasně ukázalo, že nejenom Sobotka Přemysl, ale i ostatní ve výkonné radě mají stejný názor," uvedl předseda Senátu.

Topolánkovi zlomily vaz výroky pro časopis pro homosexuály. Jednání výkonné rady bylo údajně poměrně dramatické. Vodrážka řekl, že Topolánek měl ostrý projev. "Vysvětloval svoje postoje a vůbec to, co ho vedlo k poskytnutí rozhovoru časopisu. I když se pak ukázalo, že rozhovor sám byl jenom spouštěcím mechanismem něčeho, že to byl dlouho natlakovaný hrnec, který musel explodovat," poznamenal Vodrážka. Hlasování výkonné rady o výzvě, aby Topolánek zvážil své setrvání v čele ODS bylo podle Vodrážky "silně většinové".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám