Hlavní obsah

TOP 09 sbírá členy, ODS o ně naopak přichází

Právo, Oldřich Danda

Česká politická scéna letos zažila velké otřesy. Jednoznačným skokanem roku se stala TOP 09. Rozdíl není znatelný pouze v preferencích – TOP 09 dokonce v posledních průzkumech ODS předčila – ale také na přílivu členů a sponzorů.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Topka na konci minulého roku měla 2391 členů. Před červnovými volbami 3422 a nyní již 4404. Naopak jejich konkurence na pravici ODS za poslední rok přišla skoro o tři a půl tisíce členů. Na začátku roku jich měla ODS 33 906, minulý týden ohlásila 30 413 členů.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má jednoznačné vysvětlení. „Samozřejmé to je, protože máme úspěch. Kdybychom volby prosrali, tak by se k nám nikdo nehrnul,“ řekl Právu.

Příliv nových členů byl takový, že TOP 09 před květnovými volbami dokonce zastavila kvůli kariéristům a případným „nepřátelským agentům“ příjem nových členů. „Obávali jsme se té české záliby ve velrybaření,“ poznamenal šéf TOP 09 v narážce na slangové označení pro správce černých duší, s nimiž se potýkaly hlavně ODS a ČSSD.

Překvapivě velký zisk ve sněmovních volbách přivál k TOP 09 i větší řadu sponzorů. Minulý rok získala skoro 40 miliónů, letos se jim na stranickém účtu sešlo již padesát miliónů, a to ještě není pochopitelně účetní rok uzavřen. Nejvíce přispěl podnikatel Zdeněk Bakala osmi milióny. Ten přispěl milióny i ODS a Věcem veřejným.

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nemohou donátoři od nich očekávat, že budou prosazovat jejich konkrétní zájmy. „Atraktivita v tom nehraje roli, protože všem podnikatelům říkáme, že je ihned pověsíme na internet, a také, že od nás mohou očekávat jen to, že jsme pro trh, ale nikoli pro konkrétní byznys,“ řekl Právu Kalousek.

Navíc TOP 09 vydělala i na sněmovních volbách – na kampaň vydala 86 miliónů korun, ale od státu získala 134 miliónů.

Členská základna se rozšiřuje i Věcím veřejným

Členská základna se rozšiřuje i nejmenší vládní straně – Věcím veřejným. Ty v červnu loňského roku měly pouze 150 členů, v době červnových voleb již 1950 a v listopadu jejich počet stoupl na 2509. V roční čekací době na členství je ještě dalších 1898 čekatelů.

Patnáct set členů přibylo i do ČSSD. V červnu loňského roku se k soc. dem. hlásilo 23 110 členů a rok poté 24 744 členů. Nejpočetnější zůstávají komunisté, kteří měli loni 66 627 členů, ale kvůli vysokému věku komunistů ročně dosti ubývají.

Stejný problém zažívají i lidovci. Ti za čtyři roky přišli o pět tisíc členů a nyní je jich jen okolo 35 tisíc. Poté, co se nedostali do Sněmovny, mají lidovci problémy i s financemi. Podle generálního sekretáře KDU-ČSL Pavla Hořavy měli letos skutečně smolný rok a museli se vypořádat s 18miliónovým výpadkem.

Nejenže přišli o 12 miliónů za poslanecké mandáty, ale snížil se jim roční příspěvek od státu o 1,2 miliónu korun. Navíc dostali méně za voličské hlasy a museli řešit odchod nájemců ze stranické centrály, čímž přišli o dalších pět miliónů korun. „Museli jsme seškrtat, co se dalo, a rozloučit se s polovinou zaměstnanců,“ řekl Právu Hořava. Neúspěch odlákal i sponzory. Loni od nich lidovci dostali 7,5 miliónu korun, letos o šest míň.

Potíže letos neměli jen lidovci a zelení, kteří museli zrušit všechny krajské kanceláře, ale i ODS a ČSSD. Příčinou je, že se vydaly z peněz při nekonečné kampani – kvůli zrušeným předčasným volbám na podzim 2009 trvala skoro tři čtvrtě roku. Ve volbách přišly ODS a ČSSD o statisíce hlasů a tím dostaly od státu mnohem méně peněz za hlasy i za mandát.

ODS za sněmovní kampaň loni a letos utratila podle svých propočtů 327 miliónů a za volby získala od státu 163 miliónů.

Soc. demokraté udávají výdaje za dlouhou kampaň 290 miliónů. Ani jejich příjem za hlasy a mandáty, plus roční státní příspěvek, nestačil výdaje pokrýt, dostali od státu 176 miliónů.

Žilou stranám pustila i letošní podzimní kampaň před obecními a senátními volbami. Účetní uzávěrky však strany ještě nemají, některé faktury jim ještě dobíhají.

Reklama

Výběr článků

Načítám