Hlavní obsah

TOP 09 má volební sněm, nervózní je ale ODS

Právo, Oldřich Danda, Lukáš Bek

Dvě koaliční strany a soupeři o voliče na pravici – ODS a TOP 09 – v sobotu rokují o své budoucnosti v české politice. TOP 09 navíc bude v Hradci Králové volit své vedení, podle všech předpokladů ale nedojde k žádným překvapením a předsednictvo TOP 09 nedozná velkých změn. ODS čeká sice jen nevolební jednodenní kongres v pražských Letňanech, ale sobotní setkání předchází zjevná nervozita.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové ODS a TOP 09 Petr Nečas a Karel Schwarzenberg

Článek

Sněm TOP 09 začal symbolicky devět minut po deváté hodině. Stanovil si heslo: Nepostávat. Nekoukat. Makat.

Již několik měsíců se část zejména středočeské ODS kolem bývalého předsedy poslaneckého klubu Petra Tluchoře snažila, aby letošní kongres byl volební. Argumentovali tím, že by si vedení strany mělo potvrdit mandát už proto, že loňský červnový kongres byl mimořádný.

Poté, co tato snaha narazila, prosazovali lidé kolem Tluchoře, aby se volební kongres konal alespoň příští rok zhruba v červnu, a nikoli až na podzim po krajských a senátních volbách.

Stranická výkonná rada ale odsouhlasila, že se v ODS bude volit až za rok na podzim, podle Tluchoře by to bylo nedemokratické, protože stanovy jasně hovoří o dvouletém mandátu. O jeho prodloužení tak bude hlasovat dnešní kongres. Právě i na tomto hlasování si stranický šéf Petr Nečas ověří svou pozici ve straně.

S napětím část občanských demokratů očekává také projev expředsedy Mirka Topolánka, ten na svých kolezích letos při oslavách 20. narozenin strany nenechal nit suchou. Je otázka, zda se Topolánek pustí i osobně do Nečase, který jej na dnešní kongres osobně pozval. Topolánek už dříve řekl, že Nečas byl součástí plánu, který vedl k jeho odchodu z čela ODS.

Schwarzenberg for president

Ani druhý sněm TOP 09 nepřinese žádné personální překvapení, předseda Karel Schwarzenberg a první místopředseda Miroslav Kalousek nemají konkurenty.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Karel Schwarzenberg bude na sněmu opět kandidovat na předsedu strany.

Přesto všichni delegáti sněmu jedou do Hradce s očekáváním, že Schwarzenberg zde oznámí svou kandidaturu na prezidenta, jak už to naznačil v pátečním Právu. [celá zpráva]

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Až po předsedovi strany Schwarzenbergovi dorazil na jednání sněmu první místopředseda Miroslav Kalousek.

O posty místopředsedů se, jak Právu potvrdili, utkají současní místopředsedové – ministr práce Jaromír Drábek, poslanec Pavol Lukša a náměstek ministra spravedlnosti Marek Ženíšek. Obhajovat už nechce bývalá senátorka a místopředsedkyně TOP 09 Ludmila Müllerová. Na jejím místě by mohla stanout poslankyně a šéfka středočeské TOP 09 Helena Langšádlová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Delegáti sněmu TOP 09 se od osmi hodin scházeli v budově Nového Adalbertina v Hradci Králové, na jehož nádvoří se sněm koná.

Podle informací Práva bude na řadového člena předsednictva kandidovat ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger dorazil na sněm zhruba pět minut před devátou hodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám