Hlavní obsah

TOP 09 a ODS rozděluje spor o švarcsystém

Právo, ada, nig
Praha

Zásadní spor o tzv. švarcsystém se rýsuje mezi ODS a TOP 09. Strana premiéra Petra Nečase chce totiž do upravené koaliční smlouvy prosadit slib, že skončí „šikanózní kontroly živnostníků“ kvůli tomuto systému zaměstnávání lidí a „absurdní povinnost prokazovat se platnou smlouvou i mimo provozovnu“. Jenže s tím má TOP 09 problém.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

„Jestli toto chce někdo prosadit, tak bez nás,“ řekl Právu jeden z vyjednavačů TOP 09, místopředseda Jaromír Drábek. „Nelze zaměňovat pojmy nelegální zaměstnávání a švarcsystém,“ tvrdí Drábek s tím, že boj proti nelegálnímu zaměstnávání je jeden ze zásadních způsobů, jak nastolit vládu práva a nesnižovat příjmy veřejných rozpočtů.

„Jestli to někdo považuje za šikanu, tak to je sice krásné, ale bojovat proti nelegálnímu zaměstnávání je potřeba tvrdě,“ uvedl vyjednavač TOP 09.

Drábek připomněl, že podle Českého statistického úřadu tvoří rozsah šedé ekonomiky 15 procent. „Tedy jedna sedmina příjmů nepodléhá zdravotnímu a sociálnímu pojištění, což pak chybí na důchodovém účtu i ve zdravotnictví,“ dodal Drábek.

V úterý se koaliční vyjednavači shodli na kapitole týkající se boje s korupcí. „Jsem velmi spokojen,“ okomentoval výsledek ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

Upravená koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a LIDEM by už neměla sahat lidem do peněženek a politici se prý budou všemožně snažit oživit ekonomický růst. Ze smlouvy mají vypadnout témata, která už vláda do konce volebního období nestihne vyřešit. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) se to týká např. přímé volby starostů. „Je to asi příliš ambiciózní cíl pro zbytek volebního období,“ uvedla.

Takzvaný švarcsystém získal své jméno po podnikateli Miroslavu Švarcovi, který ho jako první začal využívat počátkem devadesátých let minulého století. Popularita výkonu práce fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah spočívá v tom, že vede k úsporám nejen na daních, ale zejména na odvodech ze zdravotního a sociálního pojištění.

Jednotlivé vlády bez ohledu na své politické zabarvení se snažily se švarcsystémem od jeho vzniku s různou intenzitou bojovat, bez výraznějších úspěchů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám