Hlavní obsah

Tohle si doma nevytisknete. Státní tiskárna cenin ukázala, jak vznikají české bankovky

Novinky, Kristýna Léblová, jdu
Praha

Mezi lidmi jich koluje skoro půl miliardy a dohromady mají hodnotu přes půl biliónu korun - řeč je o českých bankovkách. Jejich tisk má na starosti Státní tiskárna cenin, která štábu Novinek umožnila vstup do jinak nepřístupných prostor ostře sledované tiskárny a natáčení toho, jak se tyto „barevné papírky” vlastně dělají.

Tohle si doma nevytisknete. Státní tiskárna cenin ukázala, jak vznikají české bankovkyVideo: Novinky

 
Článek

Výroba bankovek patří mezi hlavní náplň práce Státní tiskárny cenin. Ročně jich podnik, který letos slaví 90 let od svého vzniku, na objednávku České národní banky vytiskne v průměru kolem sto miliónů kusů různé nominální hodnoty.

Bankovky se tisknou na strojích, které mají i 40letou historii. Přesto si technika dokáže poradit i s tiskem těch nejmodernějších ochranných prvků.

Foto: Novinky

Ročně tiskárne vytiskne kolem sto miliónů kusů bankovek.

V poslední řadě se jedná zejména o nové stokoruny a dvousetkoruny. „Mají kromě širšího okénkového proužku například i nově viditelné barvy pod UV zářením,“ uvedl výrobní ředitel tiskárny Ondřej Hyršl.

Kromě těchto prvků nové bankovky také obsahují i žluté kroužky. Okénkový proužek navíc mění barvu z hnědofialové na zelenou v závislosti na světle.

ČNB vydává nové vzory bankovek 100 Kč a 200 KčVideo: ČNB

Nové prvky se podle Hyršla nanáší už na začátku výroby. První fází je takzvaný ofsetový tisk. Jedná se o plochý nepřímý tisk, kdy se vzor nejprve přetiskne na válec a poté až na papír. Nedochází tak k převrácení textu.

V první fázi tisku se do stroje vkládá speciální bankovní papír, na kterém se už před tiskem nachází některé ochranné prvky. „Obsahuje bezpečnostní proužek a vodoznak, který se vytváří již v papírně,“ doplnil Hyršl.

Po vyjetí ze stroje už papír sice připomíná bankovku, stále mu však chybí nejvýraznější část, a tou je portrét. Ten se tiskne až ve druhé fázi, pomocí hlubotisku. „Princip je takový, že tiskovou deskou je rytina, což znamená, že jsou zahloubená místa, která jsou tisknoucí, a linka se převede přímo na papír,“ vysvětlil výrobní ředitel tiskárny.

Foto: Novinky

Výroba peněz má dohromady čtyři fáze.

Následně ještě bankovku čeká třetí tisk, kdy obdrží vlastní číslování. „Bankovky se číslují horizontálně a vertikálně,“ uvedl Hyršl s tím, že na nových bankovkách jsou i čísla nanesena fluoreskující barvou.

Když už bankovky mají natisknuté všechny potřebné prvky, přichází čtvrtá fáze - revize. V tiskárně se každá bankovka kontroluje dvakrát, poprvé manuálně na okem viditelné prvky a podruhé pomocí stroje, který kontroluje zvláště prvky viditelné pod UV zářením.

„Pak se bankovky nařežou, zabalí do svazků a expedují do České národní banky,“ popsal Hyršl finální fázi.

Foto: Novinky

Kontrola bankovek probíhá nejen strojově, ale i manuálně.

Než vznikne bankovka, která může jít do oběhu, podílí se podle Hyršla na její výrobě v průběhu všech fází dohromady zhruba 30 lidí.

V současnosti je v oběhu 458 miliónů bankovek za přibližně 578 miliard korun. Nejrozšířenější bankovkou je tisícikoruna. Stokorun i dvousetkorun je pak po 62 miliónech kusech. Ty s novými ochrannými prvky kolují v oběhu od začátku září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám