Hlavní obsah

"To je celý vod Pohanky," hlásí Kott v odposleších

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právu se podařilo získat další část přepisů odposlechů z kauzy obviněného poslance Davida Ratha. Tentokrát jde o lednový rozhovor mezi Petrem Kottem a Kateřinou Pancovou, kteří v případu figurují jako hlavní aktéři údajně zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Kott na archivní fotografii

Článek

Přepis zaznamenává debatu, v níž Kott hovoří o roli bývalého poslance ČSSD a v minulosti i Rathova prvního náměstka na ministerstvu zdravotnictví Michala Pohanky.

„To mu přived Pohanka, ručí mu za to. To je celý vod Pohanky,“ sděluje Kott své partnerce. Zřejmě tím nepřímo naznačuje, že právě bývalý poslanecký přeběhlík z dob vlády Mirka Topolánka (ODS) mohl mít podíl na výběru některých firem pro veřejné zakázky, které Středočeský kraj vypisoval.

Přepis záznamu:
Rozhovor mezi Pancovou a Kottem se podle přepisu odposlechu odehrál letos 30. ledna v sedm ráno. Tudíž lze předpokládat, že ho policie zaznamenala v jejich společné domácnosti ve vile v Rudné u Prahy patřící obviněné ředitelce kladenské nemocnice. Právě tam oba partnery zadrželi 14. května členové elitní policejní jednotky URNA.
Pancová: Jo, Bí Braun s Puro externí firmy, to se ptal, co a jak. Puro řek, že jasně,... takže takhle ne. Jo a taky byli ta firma, a Seidl začal něco blábolit vo tom, že to dá na ÚOHS, že jsou to kartelový domluvy. Že všecky jsou domluvený na všech soutěžích. Zjisti, kdo to jé jako, jo?
Kott: Ehmm.
Pancová: Hele, mně to nepřišlo ještě potvr.
Kott: A víš celej princip toho?
Pancová: Mně to ještě nepřišlo potvrzený, nó.
Kott: Jo? Chceš?
Pancová: Nó.
Kott: Zas bude chtít nahodit nějakou jinou firmu.
Pancová: Já si myslím, že ne. Von se bojí, von se bojí novejch věcí.
Kott: To mu přived Pohanka, ručí mu za to. To je celý vod Pohanky.

Pancová v tomto odposlechu zmiňuje hned dvě společnosti – B. Brown Medical a Puro Klima.

První z nich se podílela na nákupu stomatologického robota pro kladenskou nemocnici v hodnotě zhruba dvou miliónů korun. Za tuto zakázku je podle informací Práva obviněn pouze sám Kott, avšak nikdo ze zmíněné firmy.

Společnost Puro Klima figuruje v zakázce na vybavení domova důchodců také v kladenské nemocnici, které šéfovala Pancová. Předseda představenstva této firmy Martin Jireš nyní kvůli tomu sedí jako obviněný ve vazbě.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Středočeský hejtman poslanec ČSSD David Rath a ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová na archivním snímku z 10. března 2011.

Pohanka odmítá spolupráci s firmami

Pohanka, který nefiguruje mezi obviněnými, ve středu po dotazech Práva popřel, že by s dotyčnými firmami či zakázkami pro hejtmanství měl cokoli společného. S Rathem ho prý v posledních měsících pojilo jen to, že mu hejtman dělal osobního lékaře.

Právě tím, že jej měl Rath vyšetřit a údajně mu změřit tlak, Pohanka v MF Dnes vysvětloval informace, že to byl on, s kým se měl hejtman setkat večer 14. května po odchodu z domu Kateřiny Pancové. Tehdy ale zasáhla policie a exhejtmana a další pozatýkala.

„Ne, ne, ne, nic takového,“ reagoval ve středu Pohanka na dotaz Práva, zda přímo s Rathem nebo se jmenovanými firmami spolupracoval v posledních měsících třeba jako poradce, či jim pomáhal v některých zakázkách.

Na žádných se podle svých slov nepodílel. „To samozřejmě odmítám,“ podotkl Pohanka s tím, že po odchodu z politiky se od konce roku 2008 živí prací gynekologa a sexuologa ve Fakultní nemocnici Brno. Kottova slova si podle svých slov nedokáže vysvětlit a firmy prý ani nezná.

„Tam je opravdu otázka, jestli to není vytržené z nějakého jiného kontextu, jestli se baví o mně. Nikdy, bohužel, neovlivníte obsah toho, co o vás hovoří třetí osoby,“ dodal Pohanka.

Podle informací Práva je zmíněná Kottova věta, že vše je od Pohanky, jednou jedinou, kde se v odposleších toto jméno objevuje.

Jenže na rozdíl od Pohanky si zástupci firmy B. Brown Medical vzpomínají na spolupráci s ním, i když se odehrála v minulosti. „S panem Pohankou jsme byli v pracovním kontaktu vyplývajícím z jeho funkce náměstka ministra zdravotnictví (2005 až 2006) a ředitele Fakultní nemocnice u sv. Anny (2002 až 2005),“ sdělila ve středu Právu mluvčí firmy Lucie Kocourková.

Varovali před Seidlem

Pohanka však není jediným, o kom se Pancová a Kott v odposlechu baví. Tehdejší ředitelka kladenské nemocnice upozorňuje na určité problémy s náměstkem středočeského hejtmana pro zdravotnictví Zdeňkem Seidlem. Prý „blábolil“, že při zakázkách v kraji fungují kartelové dohody, a že se obrátí na antimonopolní úřad.

Sám Seidl si ale ve středu nevzpomněl, že by skupině kolem Kotta s Pancovou vyhrožoval oznámením na ÚOHS. Nic mu prý v souvislosti se zakázkami s B. Brown Medical či Puro Klima neříká ani jméno Pohanky, s obviněnými prý téměř nemluvil.

„Posledního půldruhého roku mi pan Kott nesměl do kanceláře. Nekomunikoval jsem s ním, protože jeho chování v těch nemocnicích bylo arogantní. Všude se zaštiťoval tím, že jedná z pověření ředitelky Pancové a pana hejtmana,“ uvedl Seidl.

Oběma prý říkal, že Kott takto arogantně vystupuje, ale údajně prý reagovali jen úsměvem a dál nic. Právě bývalý poslanec Kott, nechvalně proslulý svými opileckými eskapádami v budově Sněmovny, podle Seidla přímo organizoval na hejtmanství výběrová řízení týkající se nemocnic.

„Žádal jsem od něj třeba dokumentaci od jednoho výběrového řízení a on mi ji nedal s tím, že si to hejtman nepřeje, abych ji měl. Ten mi říkal, že tak to určitě není, ale výsledek byl, že jsem žádnou nedostal,“ konstatoval Seidl.

Nelíbila se mu prý řada zakázek, mimo jiné i ta, kterou měla na starosti B. Brown Medical. „Já jsem byl proti těmto stomatologickým robotům, zdálo se mi to jako zbytečně vynaložené prostředky. Ten robot stál kolem dvou miliónů,“ přiblížil Seidl.

Losovačkám nevěřil

Dodal, že velkou nedůvěru měl v tzv. losovačky, tedy systém užšího výběru zájemců o zakázku vypsanou krajem. Třikrát se prý na radě kraje snažil o zrušení tohoto systému. Nedostal ale podle svých slov podporu ani od Ratha, ani od šéfa středočeské ČSSD Richarda Dolejše.

„Když se mě hejtman ptal, proč k těm losovačkám mám výhrady, tak jsem mu řekl, že na můj vkus mají některé firmy velké štěstí,“ řekl Právu Seidl. Na druhou stranu však nic dalšího proti pokračování takového výběru neučinil.

„Kdybych si byl vědom, že je porušován zákon, tak jsem se obrátil na úřady. Prostě si ale myslím, že oni zákon neporušili. Nechal jsem si to přešetřit naším právním oddělením i stavební fakultou, ale když napíšou, že je vše v pořádku, tak s tím můžete těžko něco udělat než se jen zdržet hlasování,“ bránil se Seidl. Losovačky jsou od dubna zakázány.

Reklama

Výběr článků

Načítám