Hlavní obsah

Tlustý i Říman přes odpor ČSSD zvoleni členy komise Unipetrolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sněmovna v pátek zvolila všech deset členů vyšetřovací komise k případu Unipetrol, jsou mezi nimi i Vlastimil Tlustý a Martin Říman z ODS. Jejich přítomnost v komisi podrobili kritice poslanci ČSSD, kteří se obávali střetu zájmů opozičních politiků. Tlustý i Říman ale nakonec při hlasování získali dostatečnou podporu.

Článek

Do komise nominovaly parlamentní politické strany po dvou poslancích. Za KSČM se stal členem komise Pavel Hojda a Zuzka Rujbrová, ODS navrhla Vlastimila Tlustého a Martina Římana, sociální demokraté Miroslava Svobodu a Miroslava Kapouna, lidovci Ludvíka Hovorku a Jana Škopíka a US-DEU Františka Pelce a Roberta Vokáče.

Sociálním demokratům se nelíbilo, že Tlustý je předsedou dozorčí rady České konsolidační agentury a Říman byl v letech 1999 až 2002 členem dozorčí rady Fondu národního majetku. Podle ČSSD u nich existuje důvodné podezření ze střetu zájmů.

Na zřízení vyšetřovací komise Unipetrolu se dohodly klíčové politické strany v průběhu tohoto týdne. Rozhodujícím byl změněný postoj nejsilnější vládní strany ČSSD, jejíž představitelé z obavy o zpolitizování kauzy ustanovení komise původně odmítali.

Výsledky své práce má desetičlenný poslanecký tým předložit do konce ledna příštího roku. Předsedu komise má Sněmovna volit ještě na této schůzi, jedním z kandidátů na toto místo by měl být i Říman.

Privatizaci Unipetrolu provázela podle některých spekulací korupce ze strany českých a polských vládních představitelů. Komise má objasnit roli vlády a privátních subjektů v restrukturalizaci a privatizaci chemického průmyslu.

Reklama

Související články

Sněmovna odhlasovala komisi k Unipetrolu

Poslanecká sněmovna v úterý odhlasovala vznik komise, která by měla vyšetřit privatizaci chemické společnosti Unipetrol. samotný název firmy se ale v názvu...

Výběr článků

Načítám