Hlavní obsah

Lipavský: Plánujeme další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši 10 milionů

Praha
Aktualizováno

V neděli odpoledne zasedl krizový štáb ministerstva zahraničních věcí (MZV). Ten se zabýval zhoršující se situací na ukrajinských hranicích a posledními informacemi, které z konfliktní oblasti s Ruskem přicházejí. Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) je situace vážná. Podle informací MZV se počet ruských vojáků na hranicích s Ukrajinou blíží k 200 tisícům. Podle Lipavského chystá MZV další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů korun. Vyzval také Čechy, aby necestovali na Ukrajinu. Tiskovou konferenci přinesly Novinky živě.

Briefing ministra zahraničí Jana Lipavského po jednání krizového štábu k bezpečnostní situaci ve východní Evropě Video: ČTK

 
Článek

„Zvažujeme a chystáme se na všechny možné scénáře a průběžně vyhodnocujeme pravděpodobnost, jestli nastanou a jaké budou případně důsledky,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání krizového štábu Lipavský.

Dodal, že ministerstvo zahraničí během neděle aktualizuje cestovní opatření, jehož podobu ale nechtěl předem zmínit.

Vyzval ale české občany, aby v tuto chvíli nejezdili na Ukrajinu. Oproti jiným zemím ale Česko neuvažuje o zavření zastupitelského úřadu v Kyjevě.

Putin už se rozhodl zaútočit, myslí si Blinken

Evropa

„My jsme již minulý týden přistoupili k redukci některých zaměstnanců, na druhou stranu ponecháváme konzula, abychom mohli nadále poskytovat podporu,“ uvedl s tím, že ministerstvo je s Čechy žijícími na Ukrajině v kontaktu skrze několik kanálů.

Vyzval také, aby se Češi, kteří pobývají na Ukrajině, zaregistrovali do systému DROZD ministerstva zahraničí. „Lépe se nám poskytuje konzulární pomoc,“ dodal.

Ministerstvo zahraničí také připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině, která se bude pohybovat do deseti milionů.

V rámci krizového štábu je také zřízena pracovní skupina, která bude průběžně vyhodnocovat bezpečnostně-politickou situaci v souvislosti s Ukrajinou.

Foto: ČTK

Jan Lipavský na TK po jednání krizového štábu k bezpečnostní situaci ve východní Evropě

Podle Lipavského je situace na Ukrajině vážná. Uvedl, že podle informací, se kterými ministerstvo zahraničí pracuje, nedochází ke stahování ruských vojáků od ukrajinských hranic, jak Rusko dříve oznámilo. Naopak se podle Lipavského jejich počet zvyšuje.

„Ruská vojska se od Ukrajiny nestahují a blíží se počtu 200 tisíc. Počty se výrazně zvyšují a avizované stažení je součástí dezinformační her, kdy pohyby jednotek v rámci toho, co bychom mohli klasifikovat jako přeskupení, jsou vydávány za stahování,“ uvedl s tím, že nechce komentovat chystané sankce.

Naposledy krizový štáb MZV zasedal v pondělí. Od té doby napětí na východě Ukrajiny stoupalo a západní země se obávají rozsáhlého válečného konfliktu.

„Je nám jedno, kdo bude vládnout.“ Nejistá budoucnost rozděluje Ukrajince

Evropa

Česká diplomacie opakovaně vyzvala k mírovému a diplomatickému řešení. Rusko vyzvala, aby přestalo situaci eskalovat. Lipavský už dříve označil situaci na východě Evropy za opravdu vážnou.

Podle něj zpravodajské informace, se kterými česká diplomacie pracuje a které pocházejí nejen z amerických zdrojů, ukazují na poměrně značnou vojenskou sílu, kterou Rusko na ukrajinských hranicích shromáždilo.

Podle Američanů se u ukrajinských hranic nachází až 190 tisíc vojáků. Část z nich je rozmístěna také na území Běloruska, které v neděli oznámilo prodloužení vojenských cvičení s Ruskem.

Podle Kyjeva se také zhoršuje situace na frontové linii s proruskými separatisty na východě země, v posledním týdnu prudce narůstá případů porušení příměří. Obě strany se přitom vzájemně obviňují z provokací.

Agrese se stupňuje. Proruští separatisté za 24 hodin porušili příměří 136krát

Evropa

Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, opakovaně popírá, že by chtěla na sousední stát zaútočit.

Vláda může v případě sankcí nabídnout firmám kompenzace

K situaci na Ukrajině se v neděli vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je vláda připravena na všechny scénáře vývoje na Ukrajině, včetně přerušení dodávek energií nebo migraci.

„Situace je nesmírně vážná, nebezpečná a je vážnější každým dnem. Není přehnané tvrdit, že Evropa je krok od války, což bylo donedávna ještě něco nepředstavitelného,“ řekl v neděli v České televizi Fiala.

Fiala: Evropa je krok od války. Pravděpodobnost mírového řešení se snižuje

Domácí

Dodal, že chystané sankce, které by na Rusko či okolí prezidenta Putina mohly dopadnout, by měly podle něj být „co možná nejtvrdší“.

Jednou z možností, jak by vláda pak mohla případné dopady sankcí na české podnikatele zmírnit, jsou podle něj kompenzace.

Reklama

Výběr článků

Načítám