Hlavní obsah

Fiala: Z opatření už zůstanou prakticky jen respirátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od 1. března bude v platnosti už „jen velmi málo“ omezujících koronavirových opatření, uvedl ve středu po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Pokud se epidemická situace bude vyvíjet podle předpokladů odborníků, půjde podle něj prakticky jen o nošení respirátorů. Kromě rozvolnění koronavirových opatření řešila vláda ve středu i státní rozpočet. Schválila návrh, který počítá se schodkem 280 miliard korun.

Tisková konference po jednání vlády (9. února 2022)Video: ČTK

 
Článek

Od března počítá kabinet s omezením restrikcí pouze na nošení respirátorů, uvedl Fiala.

„Postupně budeme také navyšovat počty návštěvníků na kulturních, sportovních akcích s výhledem k tomu, že od 1. března bude z omezujících opatření v platnosti jen velmi málo. Prakticky jen nošení respirátorů,” uvedl.

Po dotazu, zda je březnové rozvolnění skutečně jisté, nicméně podotkl, že jde o plán a že naplnění bude záviset na epidemickém vývoji. „Všichni věříme, že tu vlnu omikronu máme za sebou,“ poznamenal Fiala s poukazem na to, že veškerá opatření jsou konzultována s odborníky.

„Půjde-li to tak, jak předpokládají odborníci, všichni máme velkou naději, že opatřeni ještě oslabí,” dodal.

Zvýšení počtu návštěvníků

Od 19. února se maximální počet účastníků akcí zvýší z dosavadní stovky na 500.

V případě sedících diváků na kulturních a sportovních akcích dosud bylo povoleno 1000 účastníků. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) však vláda začne od stejného data zohledňovat kapacitu prostorů pro pořádání akcí. Místa, která pojmou více než tisícovku diváků, budou moci nad toho číslo zaplnit nově padesát procent zbylé kapacity.

Aktuálně se hromadných akcí může účastnit nejvýše 1000 sedících diváků. Limit pro ostatní akce, včetně volnočasových aktivit pro děti, je pak stanoven na 100 lidí. Toto opatření bude platit i po čtvrtečním ukončení povinnosti prokazování se certifikáty, nejdéle však do pátku 18. února.

Vývoj počtu nakažených a obsazenosti nemocnic odpovídá podle Fialy predikcím odborníků.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek  (TOP 09) uvedl, že by nová opatření rozvolňující počty osob na akcích měla platit do konce února. „K dalšímu uvolnění dojde v úvodu března, pokud se bude situace příznivě vyvíjet,“ potvrdil Válek Fialou předestřený scénář.

Vláda schválila rozpočet s deficitem 280 miliard

Domácí

Ministři se ve středu zabývali také návrhem státního rozpočtu na letošní rok. Schválili, že bude s deficitem 280 miliard korun. Celkové příjmy rozpočtu mají být 1613,2 miliardy korun a výdaje 1893,2 miliardy korun.

Nyní návrh projedná Poslanecká sněmovna, která by se jím měla v prvním čtení zabývat 18. února. Rozpočet chce vláda ve Sněmovně schválit do konce března, tak aby od dubna stát již mohl hospodařit podle schváleného rozpočtu.

Přehledně: Kolik vláda plánuje dát komu peněz

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám