Hlavní obsah

Poslanci budou hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě ve čtvrtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se na čtvrteční schůzi pokusí spolu s Piráty a STAN vyslovit nedůvěru vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Klíčový bude postoj komunistů.

Společná tisková konference koalic SPOLU a Piráti k hlasování o nedůvěře vláděVideo: Novinky

 
Článek

„Odevzdali jsme žádost o svolání mimořádné schůze k vyslovení nedůvěry vládě,” oznámil předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Schůze proběhne ve čtvrtek. „Vláda, která nejde lidem příkladem a dělá si ze zákonů trhací kalendář, nemůže mít naší důvěru. Na lidi prosazuje přísnost, kterou ale neaplikuje na sebe. Občané vládě nevěří, musíme proto vyjádřit nedůvěru vládě,” dodal předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Tisková konference STANVideo: Novinky

KSČM míří k vyslovení nedůvěry vládě

Domácí

K vyslovení nedůvěry je třeba podpora 101 poslanců. Opozice, tedy ODS, TOP 09, KDU­-ČSL, Piráti a STAN i s Okamurovou SPD mají 87 křesel. Spolu se třemi členy Trikolóry a třemi nezařazenými poslanci, kteří vládu také nepodporují, dajídohromady pouze 93 hlasů.

Bude třeba, aby získali na svou stranu nejméně osm hlasů z KSČM, ta má celkem 15 poslanců.

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Ti hodlají říct své stanovisko až po jednání výkonného výboru, který vyhodnotí anketu mezi stranickými organizacemi. Poslanecký klub se tedy rozhodne až ve čtvrtek, těsně před hlasováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám