Hlavní obsah

Česko je připraveno na nejhorší scénář vývoje na Ukrajině

Aktualizováno

Česká republika zřejmě daruje Ukrajině dělostřeleckou munici ráže 152. Bude o tom jednat vláda. Oznámila to v pátek ministryně obrany Jana Černochová. Ministr zahraničí Jan Lipavský doplnil, že Česko je připraveno i na nejhorší možný scénář, invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Česko chce Ukrajině darovat dělostřelecké granátyVideo: ČTK

 
Článek

„Na základě žádosti zástupců Ukrajiny předložíme jako resort ministerstva obrany vládě ČR návrh, který by směřoval k materiální pomoci, o kterou nás žádali. Jedná se o dodávku vojenského materiálu a techniky na pokrytí aktuálních operačních potřeb ukrajinských sil. Konkrétně jde o dělostřeleckou munici ráže 152 mm. Je to prodiskutováno se zástupci Generálního štábu a byl by to dar," řekla Černochová.

Dodala, že Česká republika Ukrajinu podporuje. Připomněla, že Československo s ní kdysi mělo společnou hranici. „Tímto jasně Ukrajině říkáme, že jsme s nimi.“

Británie dodává zbraně na Ukrajinu

Evropa

Popsala, že Ukrajina poslala státům seznam požadavků a Česko si z něj vybralo právě dělostřeleckou munici. Množství darované munice bude teprve upřesněno, uvedla Černochová.

Lipavský: Nenecháme se vydírat

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na tiskové konferenci doplnil, že se Česko nenechá zastrašit Ruskem a připravuje se i na alternativu vojenského konfliktu na Ukrajině. Je potřeba říct, že vyjednávání o bezpečnostní situaci ve východní Evropě se odehrává pod tlakem Ruské federace a pod vyděračskou taktikou hrozby vojenské invaze na Ukrajinu. „Pozice České republiky je v této situaci pevná a neměnná. Připravujeme se na nejhorší možný scénář a jsme připraveni podpořit sankce vůči Ruské federaci,“ uvedl Lipavský.

Na dotaz, co si představit pod nejhorším možným scénářem, Lipavský odpověděl, že se jedná o „vojenskou invazi Ruské federace na území levobřežní Ukrajiny. Zpravodajské informace, které máme k dispozici ukazují na koncentraci zhruba stotisícové armády ve vysokém stupni bojové připravenosti, která může zaútočit,” uvedl ministr zahraničí.

Foto: EPA-EFE/Satellite image 2021 Maxar technologies, Profimedia.cz

Satelitní snímek ruských tanků a dělostřelectva u města Jelňa z 19. ledna poblíž ukrajinských hranic.

Na 7. a 8. února plánuje šéf české diplomacie spolu se slovenským a rakouským protějškem pracovní cestu na Ukrajinu.

Odpověď na invazi na Ukrajinu bude „svižná, tvrdá a jednotná“, varují USA Moskvu

Zahraniční

Dodávku zbraní na Ukrajinu už oznámila Velká Británie, Estonsko, Lotyšsko a Litva dodají Ukrajině protitankové a protiletadlové střely americké výroby.

Ruská armáda se v posledních týdnech pohybuje v blízkosti ukrajinských hranic; Moskva tvrdí, že se Ukrajinu napadnout nechystá. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Západ obvinil z nepřátelské hysterie. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken argumentoval tím, že postoj Západu je dán historickou zkušeností, například nedávnou anexí Krymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám