Hlavní obsah

Tisíce nespokojených státních zaměstnanců míří do Prahy

• Aktualizováno
Právo, Jakub Svoboda

Tisíce lidí z celé republiky budou v úterý v Praze protestovat proti změně mzdových tarifů a škrtům v příjmech zaměstnanců veřejné správy, které spolu s dalšími radikálními změnami v sociální oblasti prosazuje vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Článek

Největší počet odborářů jede do Prahy z Moravskoslezského kraje, protestovat proti snižování platů budou v hlavním městě nejméně dva tisíce lidí ze severu Moravy. Po 4:00 vyrazily na Prahu dva autobusy, později z Ostravy odjel s demonstranty i speciální vlak, další demonstranti pojedou po vlastní ose, uvedla ČT.

Speciální vlak si objednaly policejní odbory, kolem 6:00 vyjela souprava se zhruba tisícovkou převážně nespokojených policistů, ale i hasičů a úředníků.

Akce desítek tisíc zaměstnanců

Do jedné z největších polistopadových demonstrací se zapojí dvě desítky odborových svazů a občanských iniciativ. Účast přislíbily také stovky zaměstnanců soudů a státních zastupitelství, kteří v odborech nejsou.

Většina demonstrantů se kolem desáté hodiny začne scházet na Letné, před polednem se shromáždí před nedalekým ministerstvem vnitra. Při pochodu Letenskými sady k Čechovu mostu a úřadu vlády, který je na nábřeží Edvarda Beneše, se k nim budou postupně přidávat zástupci dalších svazů. Celá protestní akce vyvrcholí mezi 13. a 14. hodinou na Palachově náměstí, kam protestní průvod dorazí po Mánesově mostě.

Proč si na demostraci brát volno? pozastavil se Klaus

„Očekáváme, že Palachovo náměstí, kam se vejde zhruba 20 tisíc lidí, bude plné,“ řekla v pondělí Právu mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jana Kašparová. Jak zdůraznila, demonstrace je spontánní reakcí tisíců řadových zaměstnanců na chystané kroky vlády, nikoli akcí z popudu odborářských předáků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Odboráři (zleva) František Dobšík, Dagmar Žitníková, Zdeněk J. Oberreiter a Daniel Bláha na tiskové konferenci k podrobnostem demonstrace odborářů plánované na 21. září

Naprostá většina protestujících si kvůli demonstraci vzala dovolenou, což zjevně pobavilo prezidenta Václava Klause.

Podle něj právě v tomto aspektu bude demonstrace specificky česká. „Včera jsem se dozvěděl půvabnou věc, že v jedné instituci se rozhodli přijít na demonstraci, ale počesku, jak je všechno zkarikováno, aby nikoho nenaštvali, tak si všichni vzali náhradní volno. To je klasická ukázka českých demonstrací,“ dodal Klaus. Protesty odborářů ale bere Klaus s nadhledem. „Demonstrace neřeší věci. Myslím, že to všichni rozumní lidé vědí,“ řekl v úterý prezident.

Kvůli neoblomnému postoji vlády, která se rovněž chystá provést radikální reformu zákoníku práce, došla jako prvním trpělivost policistům a hasičům. Postupně se k nim připojili státní úředníci, zdravotníci, pracovníci ve školství, vojáci, civilní zaměstnanci armády či zaměstnanci v dopravě a kultuře. Podle informací ČTK v úterý do Prahy jen z jižních Čech zamíří zhruba tisícovka hasičů, policistů, úředníků a vojáků, třeba z Moravskoslezského kraje má přijet okolo 1500 policistů.

Zaměstnanci by přišli až o třetinu platu

Vláda chce příští rok ušetřit přes 20 miliard korun změnou celého systému odměňování ve veřejné správě. Kvůli úpravám tabulek platových tarifů a snížení základních mezd by však zaměstnanci přišli měsíčně až o třetinu současného platu.

Navrhované změny se mají týkat přibližně 600 000 lidí pracujících ve veřejných službách a správě. Mnoho z nich se nyní obává, že snížené mzdy jim nedokáží zajistit alespoň přijatelnou životní úroveň.

Premiér Nečas již dříve uvedl, že každý občan má bytostné právo vyjádřit svůj názor, a slíbil, že bude s odboráři hledat kompromisy. Podle zástupců zaměstnanců však vláda jejich názory zpravidla jen ignoruje a v oblasti trhu práce postupuje proti zájmům naprosté většiny lidí v zemi.

ČMKOS již minulý týden varovala, že pokud vláda své tvrdé návrhy vůči zaměstnancům nezměkčí, odbory uspořádají kromě dnešní demonstrace i další akce. Vedení konfederace přitom nevyloučilo ani stávku.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) bude se zástupci odborů jednat ještě ve středu ráno před zasedáním vlády, která má na programu i změny v tarifních platových tabulkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám