Hlavní obsah

Tisíce kulíků pobíhají po českých polích, na sever si netroufají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polní roviny na Hané stejně jako v jižních Čechách jsou plné kulíků. Pták, který je domovem v severské tundře, při svém jarním návratu domů v Česku přibrzdil. Stal se z něj tak trochu ptačí bezdomovec. Na severu je ještě pořád velká zima, na jih už to nemá smysl. Vzal tedy za azyl české, byť promrzlé, luhy a háje.

Foto: pro Novinky Jiří Šafránek, .

Kulík zlatý

Článek

Ornitologové jejich počet označují za zcela ojedinělý. „Letošní průběh jarního tahu kulíků zlatých je zcela mimořádný a jedinečný v množství ptáků. Jde o stovky až tisíce ptáků, kteří pobíhají v polích, loví hmyz a žížaly,“ sdělil Právu místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Nepříznivé počasí přerušilo jarní tah ptáků, a proto se kulíci zlatí v nevídaných počtech zdržují u nás.
Jiří Šafránek

Zlatohnědí ptáci, zřetelně menší než čejka, s vysokým čelem, nevýrazným nadočním páskem a kratšíma nohama, patří mezi bahňáky. Jejich letním domovem je severská tundra, táhnoucí se od Islandu přes Norsko a Finsko až po sever Ruska. Zimu tráví kolem Středozemního moře, ve Španělsku, Francii a v severní Africe.

Podle ornitologů jejich neobvyklý výskyt způsobilo počasí. „V posledních dnech totiž došlo k náhlému ochlazení v celé severní Evropě. Nepříznivé počasí přerušilo jarní tah ptáků, a proto se kulíci zlatí v nevídaných počtech zdržují u nás, odpočívají a čekají na oteplení, aby mohli pokračovat v cestě na sever Evropy,“ poznamenal Šafránek. Velká hejna kulíků zlatých zaznamenali i ornitologové na jihu Čech.

BEZ KOMENTÁŘE: Kulík zlatý

„V minulém týdnu jsme je pozorovali například ve Zbudovských blatech na Českobudějovicku, v nivě Otavy a Blanice nebo ve Vráži na Písecku,“ informoval Právo Jiří Pykal, zoolog českobudějovického pracoviště Agentury ochrany přírody ČR. Zmínil, že tah ptáků na sever přerušilo zimní počasí, a mají tak čtrnáctidenní zpoždění. „Je těžké nyní odhadovat, jak dlouho se na jihu Čech zdrží. Jsou v hejnech s čejkami a ve zmíněných lokalitách je jich opravdu hodně,“ konstatoval Pykal.

Mají zpoždění

Výrazné ochlazení, které se nyní opakuje podruhé po 14 dnech, má podle něj vliv i na přílet některých druhů domácí ptačí kolonie. I přesto, že členové Moravského ornitologického spolku již zaznamenali přílet prvních špačků, skřivanů, drozdů zpěvných, konipasů bílých a horských, holubů hřivnáčů a v posledních dnech i bramborníčků a budníčků menších, tak jde o menší počty, než je touto dobou obvyklé.

„Přílet našich ptáků se také zpomalil a zastavil. Proti předchozím rokům jde již o čtrnáctidenní zpoždění,“ dodal moravský ornitolog Šafránek.

Počasí komplikuje život také čápům, kteří už na jih Čech přilétli. „Naštěstí nenapadlo moc sněhu, takže by si mohli na polích ulovit hraboše. Současné klima je však zátěží na jejich organismus. Určitě se stále bude dařit dobře například páru čápů, který hnízdí na komíně bývalého pivovaru v Blatné a má možnost se přikrmovat v místních rybářských sádkách,“ doplnil Pykal.

Zima nezima, námluvy začaly

Podle klimatologa ze Šindelové na Sokolovsku Rudolfa Kovaříka ani ochlazení v posledních dnech nezastaví přírodu v jejím probouzení se k jarnímu životu. „Již začaly námluvy kachen a rovněž strak,“ popisoval Kovařík. „Kachny se shlukují na rybnících, a hlavně k večeru kolem nich rejdí kačeři po hladině nebo nad nimi létají v kruzích,“ popisoval Kovařík.

„Straky skáčou po stromech za sebou, střídavě od sebe a zase k sobě, takže jich můžeme na jednom stromě vidět třeba patnáct,“ popisoval námluvy strak klimatolog.

„Kromě toho kosi nádherně zpívají, což je i příjemné pro lidi, kteří to poslouchají. Samec si přitom vybírá ze dvou tří samiček, a tím zpěvem je láká,“ uvedl Kovařík s tím, že je už slyšet i námluvní zpěv špačků.

„Ti dokážou napodobit hlas sedmi druhů ptáků, takže když je člověk poslouchá, tak má pocit, že má na stromě celý ptačinec,“ dodal Kovařík s tím, že dalším neklamným znamením příchodu jara je shlukování havranů před odletem na sever.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám