Hlavní obsah

Tibeťanům pomáhá ve výšce gen po pračlověku

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový druh pračlověka ze sibiřské jeskyně Denisova byl odhalen díky drobnému úlomku prstní kosti. Nové výzkumy však ukázaly, že z něj zůstalo více než jen zlomek prstu. Jeho gen byl podle listu Die Welt odhalen u Tibeťanů (a některých Číňanů).

Foto: Carlos Barria , Reuters

Tibet je nejvýše položenou oblastí na světě.

Článek

Umožňuje jim přežívat i ve výši několika tisíc metrů, kde lidé z jiných částí světa bez přístrojů kolabují. Jak zjistil tým Emilie Huerty-Sánchezové z University of California v Berkeley, denisovská varianta genu EPAS 1 přispívá k vyšší koncentraci hemoglobinu v krvi. Ten zachycuje kyslík a přenáší jej po těle.

Díky svému genu mohou Tibeťané lépe využít kyslík v řídkém vzduchu. Jak uvádí studie v časopise Nature, američtí vědci srovnali varianty genu EPAS 1 u Tibeťanů, Číňanů (Chanů), obyvatel Afriky i Evropy. Zjistili, že „denisovskou“ variantu mají pouze obyvatelé náhorní plošiny v Tibetu, která se vypíná do výše čtyř tisíc metrů, a někteří Číňané.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Protože denisovští lidé, odhalení před pouhými dvěma lety pomocí genové analýzy, žili před 40 tisíci lety, domnívá se tým Huerty-Sánchezové, že neobvyklou variantu EPAS 1 získal společný předek Tibeťanů a Číňanů. Zatímco u většiny Číňanů, kteří žijí v nížinách a nižších pohořích, postupně vymizela, u Tibeťanů zajistily tvrdé podmínky naprostou převahu „denisovské“ varianty v populaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám