Hlavní obsah

Testy nejlépe zvládli žáci 4. tříd, studentům středních škol chybí motivace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V testování žáků 400 základních a středních škol ukázalo, že nejúspěšnější byli žáci 4. ročníků, kteří byli testování v předmětu Člověk a jeho svět, který je podobný prvouce. Požadavky nesplnila čtyři procenta testovaných.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výsledky testování, které na vybraných školách prováděla Česká školní inspekce, v pondělí prezentoval ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle ministra  zvládly testy alespoň na 60 procent téměř tři čtvrtiny žáků.

U osmých tříd základních škol a odpovídajícího ročníku víceletých gymnázií testy z přírodovědné gramotnosti nezvládla desetina. Více než šedesátiprocentní úspěšnost mělo v této prověrce znalostí z chemie, fyziky a biologie 45 procent žáků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U žáků 8. tříd a studentů 2. ročníků odborných škol byl testován cizí jazyk. Obě skupiny skládaly totožný test odpovídající učivu deváté třídy základní školy. V angličtině ho pětina středoškoláků nezvládla a v němčině dokonce došlo k poklesu prokázaných znalostí mezi základní a střední školou. Zatímco v 8. třídě test zvládlo na alespoň 60 procent 46 procent žáků, ve druhém ročníku středních odborných škol to byla necelá čtvrtina. Více než třetina středoškoláků přitom dokonce propadla.

Podle ministra se ukazuje, že nemají studenti motivaci k dalšímu vzdělávání a výzkum prý rovněž prokázal, že pedagogové nevybírají vždy metody výuky, které žáky dokážou zaujmout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám