Hlavní obsah

Testování je od úterý povinné i pro agenturní pracovníky

Praha

Testování na nemoc covid-19 ve firmách je od úterý povinné i pro agenturní pracovníky a případně také živnostníky, kteří v podniku vykonávají nějakou činnost. Zaměstnavatelé také musejí vést evidenci samotestů u zaměstnanců.

Foto: archiv Evy Hrnčiříkové

Ilustrační foto

Článek

Podniky s počtem zaměstnanců nad 250 měly s testováním začít minulý týden ve středu a firmy s 50 až 249 pracovníky v pátek. Od 10. března bude platit povinné testování i pro úřady s 50 a více pracovníky. Testy jsou povinné vždy jednou týdně, ne ale pro lidi pracující z domova.

Přijďte do práce i v karanténě. Lidé popsali chování některých zaměstnavatelů

Koronavirus

Na agenturní pracovníky i živnostníky mohou firmy stejně jako u kmenových zaměstnanců uplatňovat státní příspěvek na testy. Stát osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) stejně jako firmám přispívá prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění 60 korun na test, maximálně na čtyři testy na zaměstnance měsíčně. Pokud si živnostník vykonávající činnost v podniku sám nepřinese negativní test, může ho daná firma otestovat sama a čerpat na něj státní příspěvek.

Povinné testy ve firmách už řeší soud. Dělník si stěžoval

Domácí

Firmy by při testování měly podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) co nejvíce využívat samotestování nebo závodní lékaře. Stávající síť odběrových center není podle něj možno rozšířit. Odběrová centra jsou přetížená a často jsou v nemocnicích, které jsou navíc zatíženy péčí o lidi s covidem-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám