Hlavní obsah

Termín druhé dávky si můžete posunout až o osm dní, oznámil Vojtěch

Novinky, jas

Lidé, kteří mají zájem o změnu termínu druhé dávky očkování proti covidu, mohou v případě očkovací látky od společností Pfizer/BioNTech uspíšit očkování o osm dní. V pondělí to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Druhou dávku vakcíny Comirnaty je možné nově podstoupit v rozmezí mezi 34. až 42. dnem od prvního termínu,“ uvedl ministr s tím, že lidé, kteří budou mít o dřívější vakcinaci zájem, mohou kontaktovat linku 1221 a tam se dohodnout na termínu.

O tom, že stát lidem umožní změnit si termín očkování a přijít pro druhou dávku dříve, informoval již v neděli premiér Andrej Babiš (ANO).

Kdo bude chtít rychleji druhou dávku, může si zavolat, řekl Babiš

Domácí

Dřívější termín umožní za současného stavu, kdy je dostatek vakcín, kompletní naočkování většího počtu lidí, což je důležité zejména v souvislosti s šířením mutací. Na některé totiž spolehlivě zabírá pouze plné naočkování oběma dávkami.

Kompletní očkování mají za sebou v ČR více než tři miliony osob. Celkem bylo podáno 7 890 961 očkovacích látek, přičemž s 80 procenty aplikací dominuje vakcína Comirnaty vyráběná právě společnostmi Pfizer/BioNTech.

Původně byl termín podání druhé dávky napevno určen už při výběru prvního termínu a posouvat ho bylo možné výhradně ze zdravotních, případně pracovních důvodů. Úřady výslovně uváděly, že si lidé nemohou druhý termín měnit kvůli dovolené. Nyní již žádné takové omezení zmiňováno není.

Certifikáty o očkování, testech a prodělání covidu: K čemu slouží a kde je stáhnout

Domácí

Anketa

Budete chtít urychlit termín druhé dávky vakcíny?
Ano
76,8 %
Ne
23,2 %
Celkem hlasovalo 2680 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám