Hlavní obsah

Teplotní skok: Na Šumavě se oteplilo o víc než 40 stupňů

Na Šumavě se za týden oteplilo téměř o víc než 40 stupňů Celsia. Minulé pondělí naměřili u Kvildy minus 31,4 stupně a v pondělí bylo na stejném místě 12,9 stupně Celsia. Teplotní rekordy pro dnešní den překonaly na jihu Čech dvě stanice. Uvedla to Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Václav Pancer, ČTK

Na Jezerní slati u Kvildy na Šumavě meteorologové naměřili minus 31,4 stupně Celsia

Článek

Nové nejvyšší teploty pro dnešní den zaznamenaly na Šumavě celkem čtyři stanice měřící přes 30 let a jedna v Krkonoších, vyplývá z informací ČHMÚ.

Největší šumavský mráz této zimy zaznamenala minulé pondělí stanice Perla u Kvildy na Prachaticku. Relativně velký rozptyl byl na stejném místě i v pondělí. Zatímco odpoledne tam stoupla na 12,9 stupně Celsia, ráno teploměr ukazoval minus 10 stupně Celsia. „Ale rozdíl přes 20 stupňů během jednoho dne není na Šumavě tak výjimečný,” řekla Plašilová.

Česko profoukne vzduch od jihu, teploty budou vysoko

Domácí

Nejtepleji na jihu Čech bylo dnes ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, kde naměřili 16,6 stupně Celsia. Stanice překonala o sedm desetin stupně teplotní rekord z roku 2016. Nejvyšší hodnotu pro 22. únor evidoval i šumavský Churáňov. Dnes tam naměřili 12,8 stupně Celsia. Původní rekord z roku 1998 měl hodnotu 11,5 stupně.

Dosavadní rekordy z roku 1998 překonaly dnešní teploty také na dvou šumavských měřicích stanicích v Plzeňském kraji. V Hojsově Stráži teploměr ukázal 14,4 stupně Celsia, v Kašperských Horách 14,1 stupně, vyplývá z informací ČHMÚ. Nejvýrazněji se maximum pro 22. února posunulo na krkonošské Labské boudě na dnešních 12,4 stupně Celsia z 5,1 stupně v roce 1990.

Lovec mrazů se letos rekordu už asi nedočká

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám