Hlavní obsah

Tendru na transportéry hrozí, že skončí skandálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jeden z největších zbrojních nákupů od vzniku ČR hrozí skončit mezinárodním skandálem. Americká firma General Dynamics, jejíž rakouská pobočka Steyr se účastní výběrového řízení na dodávku 234 obrněných transportérů pro českou armádu, totiž podle informací Práva zvažuje odchod z tendru kvůli podezření, že je ohrožena jeho transparentnost.

Článek

Důvodem jsou změny v zadání, k nimž dochází po otevření obálek s cenovými nabídkami dvou uchazečů - General Dynamics a finské společnosti Patria. Jak už proniklo do médií, zhruba o tři až čtyři miliardy nižší cenovou nabídku předložila americká firma.

Ministerstvo obrany poté sdělilo oběma konkurentům, že konečná cena nesmí překročit částku 25,3 miliardy korun a v tzv. Změnovém dokumentu taxativně určilo, u kterých položek může být provedena změna ceny tak, aby se nabídka dostala do souladu se stanoveným limitem 25,3 mld.

Šlo především o minometnou věžovou nástavbu. Obě firmy zde nabízely systém Amos, který vyrábí Patria, a jeho cena je tedy podobná. Pokud by ke slevě došlo především zde, Patria by těžko mohla nabídnout nižší konečnou cenu než General Dynamics.

Šibeniční lhůta

Nové nabídky měly být předloženy a obálky otevřeny tento čtvrtek, ale v pondělí, tři dny před tímto termínem ministerstvo obrany nečekaně sdělilo účastníkům soutěže, že mohou změnit ceny nejen těch původně vyjmenovaných, ale všech položek.

Jak řekl Právu zdroj blízký tendru, to vlastně znamená, že tři dny před novým závěrem soutěže ministerstvo přeměnilo původně vyhlášený jednokolový tendr na dvoukolový, což může v očích uchazeče, který předložil původně nižší nabídku a očekával, že s ním bude zahájeno další jednání o ceně atd., vyvolat dojem, že jde o snahu ministerstva obrany dostat znovu do hry uchazeče, který původně nabídl vyšší cenu. Při tomto fakticky druhém kole totiž oba uchazeči již znají původní cenovou nabídku konkurence a mohou se jí přizpůsobit. To vrací znovu do hry firmu Patria, která uvedla ve své původní nabídce vyšší cenu než General Dynamics.

Představitel Patrie, který si nepřál být jmenován, na dotaz Práva uvedl, že jeho firma považuje jednání ministerstva obrany za korektní, protože dodatečný cenový strop 25,3 mld. překročili oba konkurenti. Firma General Dynamics naopak zastává názor, že vzhledem k tomu, že její původní nabídka byla výrazně nižší, mělo ministerstvo obrany jednat přednostně s ní, a to bez přeměny typu soutěže.

Paroubek psal Kühnlovi

Podle informací Práva obdržel v minulých dnech ministr obrany Karel Kühnl dopis od premiéra Paroubka, v němž ho upozorňuje na nezbytnost naprosté transparentnosti výběrového řízení, neboť jde o pověst ČR a nutnost dokončit řádně nákup transportérů nezbytných pro českou armádu.

Kühnl to v úterý na dotaz Práva odmítl komentovat. "Tendr na transportéry odmítám komentovat do té doby, dokud nedostanu výsledky od meziresortní komise, protože chci, aby to dopadlo dobře". Meziresortní komise má nabídky vyhodnotit v průběhu ledna a konečné rozhodnutí má učinit vláda v polovině února.

Reklama

Související články

Armáda koupí finské či rakouské transportéry

Česká armáda zúžila výběr na zakázku na koupi 234 nových obrněných transportérů. Ze hry o zakázku za 20 miliard korun je venku německá Rheinmetall Landsysteme...

Transportéry nabízí armádě nakonec dvě firmy

V zakázce na dodání 234 osmikolových transportérů pro českou armádu se žádné překvapení nekoná. Konečnou nabídku podaly dvě firmy, o nichž se u od začátku...

Výběr článků

Načítám