Hlavní obsah

Televizní vysílání v ČR je podle analýzy zpolitizované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadměrný vliv poslanců na práci českých televizních médií kritizovala analýza Televize v Evropě, kterou zpracovala nadace Open Society Institute (OSI), za níž stojí finančně i americký podnikatel maďarského původu George Soros. Sněmovna legislativně ovlivňuje chod Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), stejně jako veřejnoprávní Českou televizi.

Článek

Jeden z členů RRTV Václav Žák, kterého nominovala ČSSD, však tvrdil, že nezávislost regulačního mediálního orgánu nemusí být klíčem k řešení všech problémů. Šéf rady Petr Pospíchal Novinkám sdělil, že "teoreticky je možné napadnout každý systém volby členů rady". Pospíchal sám tlaky od politiků na rozhodování necítí.

Rada podle něho musí být loajální s politickým systémem, nesmí se ale nechat ovlivňovat v konkrétních rozhodnutích. Za tři roky ve funkci se prý Žák s politickým nebo komerčním nátlakem nesetkal.

Podle autorky české části analýzy OSI Evy Rybkové je k odpolitizování RRTV nutné okamžitě začít veřejnou diskusi o tom, jak radu obsazovat. V radě by se nemělo odrážet rozložení politických sil, její členové by měli být především profesionálové a zástupci nevládních organizací.

Veřejnoprávní televize vysílá komerční snímky

Českému televiznímu trhu by podle zprávy OSI prospěla větší konkurence. Primát mají dva celoplošné komerční a dva veřejnoprávní televizní kanály.

V Česku je navíc podle analýzy OSI malé povědomí veřejnosti i mezi odborníky o tom, jakou roli by měla hrát veřejnoprávní televize. Kvůli snaze vyrovnat se ve sledovanosti komerčním stanicím, objevují se ve veřejnoprávním vysílání ve východních zemích včetně Česka ryze komerční formáty.

"Myslím, že role ČT je odlišná od komerčních televizí, důkazem je, že se na obrazovkách veřejnoprávní televize neobjevily reality show typu Big Brother či VyVolení jako na soukromých kanálech," řekl Pospíchal.

Od digitalizace elektronického vysílání, jejíž nástup je v ČR velmi pomalý hlavně kvůli problémům v legislativě, si autoři zprávy slibují zvýšení konkurence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám