Hlavní obsah

Tejc navrhuje snížení hranice trestní odpovědnosti na 13 let

Aktualizováno

Jeroným Tejc (ČSSD) v neděli uvedl v Partii na TV Prima, že se chystá předložit návrh na snížení věkové hranice pro trestní odpovědnost z 15 na 13 let u nejzávažnějších trestných činů, jako je vražda, loupež s následkem smrti a znásilnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

”Já se přikláním k hranici třináct let pro nejzávažnější trestné činy. Soud by mohl v mimořádných případech zvážit, zda (pachatel) mohl posoudit následky jednání, mohl by jej uznat neodpovědným, nicméně automaticky by platila hranice 13 let pro policii,“ řekl Tejc.

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) je teď nutná spíše širší analýza celé problematiky. „Osobně bych neprosazoval několik různých věkových hranic pro různé trestné činy,“ uvedl.

Oba se shodli, že si nejsou jisti, zda má pobyt v ústavech charakter sankce. Někteří mladiství to berou spíše jako hotel.

Soudce Libor Vávra se domnívá, že snížení hranice odpovědnosti by skutečně mohlo přispět k prevenci trestné činnosti mladistvých. „Nicméně je třeba si uvědomit, že dlouhodobě trestná činnost mladistvých v České republice klesá, takže to není problém, který by byl nějak hrozivý. A stejně tak nejsou zaznamenány případy, že by stoupala brutalita nebo četnost brutálních trestných činů. Jsou to skutečně jednotky případů, dvě vraždy za rok.“

Reklama

Výběr článků

Načítám