Hlavní obsah

Tejc: Na zvýšení daní nakonec stejně dojde

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc zkritizoval při příchodu na sobotní zasedání ústředního výkonného výboru (ÚVV) strany, že dojednaná koaliční smlouva obsahuje řadu slibů, ale jen málo prostředků k tomu, že se tyto sliby naplní. Podle něj proto nakonec stejně dojde na zvýšení daní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Jeroným Tejc na archivním snímku

Článek

Tejc prohlásil, že mu v koaliční smlouvě schází zvýšení daní pro nejbohatší a sektorová daň pro finanční nebo energetický sektor. Tam by přitom podle něj byl potenciál k ufinancování předvolebních slibů.

„Je tedy povinností těch, kteří tuto smlouvu ujednali, aby našli prostředky uvnitř jednotlivých resortů. Já jim budu držet palce, ale bude to velmi složitá práce a obávám se, že nakonec na zvýšení daní stejně bude muset dojít, protože jinak to, co je dojednáno v koaliční smlouvě, nebude moci být naplněno,“ uvedl.

Koaliční smlouva podle něj „neobsahuje jasný návod k tomu, jak zajistit prostředky pro naplnění těchto cílů“. Sám prý bude prosazovat to, aby se nakonec v rámci koalice dohodlo zvýšení některých daní, zejména sektorových pro finanční a energetickou oblast.

Zabránit návratu pravice 

Tejc také naznačil, že pokud by ústřední výkonný výbor v sobotu odmítl koaliční smlouvu, otevřel by cestu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše ke spojenectví se stranami bývalé koalice.

„Pokud bychom teď na jednání ÚVV odmítli právě tuto vyjednanou koaliční smlouvu, tak bychom zřejmě otevřeli cestu Andreji Babišovi pro vyjednávání s pravicovými stranami a k tomu, že by ten program, který je dohodnut, byl pozměněn. Ale bohužel k neprospěchu občanů ČR a k tomu, že by se objevily názory, které by směřovaly k návratu minulého volebního období.”

S daňovou dohodou není spokojený ani Hašek

Také Tejcovu stranickému kolegovi Michalu Haškovi podle ČTK vadí, že koaliční smlouva neobsahuje změny v daních. V sobotu ale řekl, že i přesto bude hlasovat pro vládu.

V podobném duchu hovořil i senátor Jiří Dienstbier. Ten uvedl, že se podařilo prosadit zásadní části programu soc. dem., připustil ale, že s daněmi by se mohlo do budoucna hýbat.

„Uvidíme, jestli se doopravdy podaří šetřit a lépe vybírat daně, jak je přesvědčeno ANO. My bychom byli jenom rádi, jenom jsme trochu skeptičtí, že se to podaří takto rychle. Takže myslím si, že se budeme muset ještě během roku 2014 vrátit k debatě o dodatečných daňových příjmech,“ prohlásil.

Ocenil však, že se do jisté míry podařilo prosadit progresivní zdanění. „Do jisté míry tam je, protože se podařilo dojednat to, že zůstane zachována ta takzvaná přirážka pro vyšší příjmové skupiny, což je progresivní zdanění, zejména v kombinaci se zrušením superhrubé mzdy,“ uvedl.

Související témata

Foto: Petr Kozelka, Právo

Michal Hašek po jednání

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeroným Tejc přichází na grémium ČSSD.

ÚVV ČSSD začal v sobotu ráno projednávat koaliční smlouvu. Stranické vedení v pátek doporučilo, aby ji schválil bez vnitrostranického referenda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám