Hlavní obsah

Teď pro změnu opačný extrém: meteorologové varovali před velmi vydatným deštěm

Novinky, jas
Aktualizováno

Meteorologové v pondělí varovali před velmi vydatnými srážkami. V pondělí a v úterý může napršet vždy až 60 milimetrů srážek, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Vytrvalý déšť, který se bude v pondělí a úterý místy vyskytovat, mohou ještě zintenzivnit bouřky.

„V pondělí a v noci na úterý naprší na jihozápadě Moravy, na Českomoravské vrchovině a v Čechách mimo severovýchodu většinou 20 až 60 milimetrů za 24 hodin,“ konstatovali meteorologové s tím, že na západě a jihozápadě Čech začne během noci na úterý déšť slábnout.

Výstraha před velmi vydatným deštěm platí pro Ústecký, Středočeský a Jihomoravský kraj, Prahu a Vysočinu a také pro část Pardubického kraje. Vydatné srážky jsou očekávány v části Plzeňského a Jihočeského kraje.

Rovněž v úterý a v noci na středu může spadnout opět mezi 20 až 60 milimetry srážek za 24 hodin. Oblast nejvydatnějších srážek se však posune směrem k severovýchodu a bude dále upřesňována.

Nelze vyloučit ani dosažení stupňů povodňové aktivity.

V oblastech zasažených krátkodobě intenzivními srážkami lze podle meteorologů očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt a zatopení níže položených míst, sklepů či podemletí komunikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám