Hlavní obsah

Talmanová: Topolánek má smysl pro humor i v soukromí

Novinky, znk
PRAHA

Místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanová (ODS) během úterního on-line chatu se čtenáři Novinek uvedla, že premiér Mirek Topolánek, se kterým nyní žije, má smysl pro humor i v soukromí. Na otázky ohledně jejího vztahu s předsedou vlády ale záměrně neodpovídala.

Článek

Topolánek na začátku února ve Sněmovně ukázal vztyčený prostředník, proti kterému opozice ihned protestovala. Premiér ale uvedl, že gesto bylo na adresu ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL), kterému tak chtěl oznámit, že je jednička. Za své počínání se bezprostředně poté omluvil.

"Věřte mi, že v prostředí, jakým je Poslanecká sněmovna, by i vás občas napadlo nějaké to gesto učinit. Většina z nás by ale asi zůstalala u toho nápadu," dodala Talmanová.

Na otázku, zda má Topolánek smysl pro humor i v soukromí, odpověděla poslankyně suše: "Ano". Na další otázky kolem jejího soukromí ale nereagovala.

Kritizovala Paroubka za jeho projev po loňských volbách

Talmanová kritizovala předsedu ČSSD Jiřího Paroubka a také vyloučení poslance Miloše Melčáka, který svou tolerancí umožnil získání důvěry vlády Mirka Topolánka (ODS) ve Sněmovně, ze soc. dem.

"Dodnes nedokáži zapomenout na povolební projev pana Paroubka, který už bezpochyby navěky ovlivní můj názor na něj," řekla Talmanová s odkazem na slova šéfa soc. dem., který po loňských volbách uvedl, že vítězstvím ODS prý česká demokracie utrpěla porážku srovnatelnou s únorem 1948.

K vyloučení Melčáka poslankyně uvedla: "Způsob tohoto vyloučení je dosti vypovídající o vnitřní demokracii uvnitř ČSSD." Poslanec byl vyloučen minulý týden Ústředním výkonným výborem strany, zlínská organizace přitom jeho setrvání v ČSSD předtím podpořila.

Čunek ji svým vysvětlením přesvědčil

Talmanová naopak podpořila vícepremiéra a předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka, kterého policie obvinila z převzetí půlmiliónového úplatku. "Pan Čunek pro mne velmi přesvědčivě trvá na své nevině. Nedovedu si tedy představit, že by nebyl schopen se po všech svých tvrzeních obhájit," uvedla. Přeje mu, ať policie jeho případ brzy vyřeší.

Vyjádřila se také ke kauze vrchního ředitele ČT Františka Lamberta, který minulý týden přiznal, že je bývalým členem Lidových milicí. "Především mne zaráží, že se milicionářská minulost pana Lamberta odhalila po tak dlouhé době, kdy zastává jedno z vrcholných míst v České televizi," řekla.

K radarové základně nemá dostatek informací

Místopředsedkyně Sněmovny se vyslovila pro umístění radarové základny USA v ČR, přiznala ale, že k definitivnímu rozhodnutí by potřebovala více podkladů. "Asi tak jako všichni z nás očekávám i já maximum dostupných informací pro svoje kvalifikované rozhodnutí," dodala.

Talmanová není zastáncem kvót pro vstup žen do politiky. "Je svobodným rozhodnutím každé z nás, zdali se rozhodne vstoupit do politiky či nikoli," uvedla. Přesto by větší zastoupení žen v politice uvítala.

Poslankyně podržela postoj své mateřské strany, podle kterého by si vysokoškoláci měli zpětně svá studia platit. "Studium na vysoké škole už nyní není zcela zdarma a umožní-li školné významné zvýšení počtu přijatých studentů na vysoké školy, pak je to cesta správným směrem," řekla. Lidé by si studium na vysoké škole zaplatili až po nalezení práce.

Reklama

Související články

Topolánková přeje Talmanové zdravé dítě

Pavla Topolánková by byla ráda, kdyby její manžel vyřešil společné rodinné potíže způsobem, kterého nebude litovat. Zároveň popřála Lucii Talmanové zdravé...

Topolánek přiznal, že bydlí s Talmanovou

Premiér a předseda občanských demokratů Mirek Topolánek v pátek oznámil, že bydlí s místopředsedkyní Sněmovny Lucií Talmanovou (ODS), kterou označil za svou...

Výběr článků

Načítám