Hlavní obsah

Tak dlouho ctila vítěze voleb, až ho budoucí primátorka Brna za ODS obešla

Ačkoliv pravděpodobná budoucí primátorka v Brně za ODS Markéta Vaňková během soboty a neděle tvrdila, že ctí ANO jako vítěze voleb a není jí vlastní ho obcházet, tak v úterý zcela otočila. Těsně před podpisem koaliční smlouvy se spojila s Piráty, lidovci a ČSSD.

V Brně vznikla koalice ODS, KDU-ČSL, ČSSD a PirátůVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Kandidátka ODS na primátorku Markéta Vaňková ještě v sobotu večer i v neděli dopoledne tvrdila, že ctí vítěze voleb a není jí vlastní ho obcházet.

„V tuto chvíli bych chtěla říct, že ctíme vítěze voleb. My nejsme ten subjekt, který by se snažil obejít vítěze voleb a jednal za zády,” uvedla večer po zveřejnění výsledků voleb.

Totéž opakovala v České televizi v neděli dopoledne. „Mně není vlastní obcházet vítěze voleb,” opakovala Vaňková.

Ještě v pondělí se přitom zdálo, že v Brně bude vládnout vítězné ANO právě s ODS a dále s lidovciČSSD. V úterý už bylo všechno jinak, a tak ANO vedené v Brně dosavadním primátorem Petrem Vokřálem se bude muset přesunout do opozice. V ní bude s SPD.

Vaňková změnu postoje v úterý vysvětlovala novinářům. Uvedla, že byla přesvědčená, že existují jen dvě cesty. Jedna je koalice s ANO, lidovci a soc. dem. a druhá je cesta do opozice. „Plány jsme nepřehodnotili. Ukázalo se ale, že existuje ještě jedna cesta, která je pro Brno tou nejlepší,” hájila obrat s tím, že politika je o hledání cest a ukázalo se, že existuje i cesta lepší.

Nově vzniklá koalice ODS, Piráti, lidovci a ČSSD podle Vaňkové více respektuje vůli voličů ODS. Celou koalici posvětil i lídr ODS Petr Fiala slovy, že je rád, že v Brně vznikla „koalice změny” a ODS je alternativou vůči ANO.

Vznik koalice ale ještě budou muset potvrdit Piráti na svém fóru. Tam předloží koaliční smlouvu a členové brněnské buňky budou mít tři dny na rozpravu a dva dny na hlasování.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám