Hlavní obsah

Tající sníh může zatopit silnice a sklepy

PRAHA

Páteční vyšší teploty přinesly na řadu míst ČR nebezpečí zatopení sklepů a silnic vodou z tajícího sněhu. Dešťové nebo smíšené srážky zvedaly hlavně hladiny řek na jihozápadě Čech. Vodohospodáři vyhlásili druhý stupeň povodňové aktivity na Radbuze ve Staňkově a na Úhlavě v Klatovech. Při odčerpávání vody už museli v několika případech pomáhat hasiči. Několik cest uzavřeli silničáři také v Karlovarském kraji.

Článek

Řeky zatím zůstávají v korytech, meteorologové ale varují, že během dne by se na některých místech mohly vylít.

Největší potíže jsou s tajícím sněhem na polích, voda zaplavila desítky sklepů a někde se dostává až do rodinných domů - například v Kožlanech na severním Plzeňsku nebo v Blatnici a Nýřanech u Plzně. Hasiči už museli stavět pískové bariéry. Přetékalo také mnoho rybníků, například v Těchlovicích nebo v obci Černovice či ve Stříbře.

"Hasiči vyjížděli do obce Bítov, kde se vytvořené jezero v porovnání s nocí zvětšilo třikrát. Jednalo se o lagunu nad obcí o rozměru asi 100 x 50 metrů. Hrozilo zatopení domu. Zasahující profesionální hasiči z Nýřan a dobrovolní hasiči z Nýřan a Přehýšova s vodou bojovali až do půl šesté ráno," řekl mluvčí západočeských hasičů František Vaško. 

Voda zatarasila některé cesty v Karlovarském kraji

Kvůli vodě, která nemá z cest kam odtékat, museli karlovarští silničáři uzavřit i některé komunikace ve Slavkovském lese na Chebsku. Úseky z Mariánských Lázní do Kladské a mezi Lázněmi Kynžvart a Lazy jsou neprůjezdné. Až metr vody je hlášen z trasy mezi Rýžovnou a Zlatým Kopcem u Božího Daru v Krušných horách. Podle dispečera krajské správy silnic by měly být úseky zprovozněny do zítřka.

Podle hydrologů může tající sníh způsobit potíže hlavně v místech, kde sněhová pokrývka nedosahuje 30 cm. Současné oteplení narušilo ledové vrstvy na dosud zamrzlých vodních plochách. Hydrologové proto před vstupováním na ledové plochy důrazné varují.

O víkendu přijde opět ochlazení, které tání zastaví, naopak nové vrstvy sněhu napadnou.

Srážky zvedly hladiny řek

Hladiny ale nestouply jen kvůli tajícímu sněhu ale i proto, že celý den vytrvale pršelo.

V noci ze čtvrtka na pátek spadlo v západní části Šumavy a Českého lesa v dešti nebo smíšených srážkách 10 až 20 milimetrů, na Železnorudsku až 40 milimetrů srážek.

Tající sníh a voda stékající z polí přidělala práci profesionálním a dobrovolným hasičům v Plzeňském kraji. Na Klatovsku řešili problémy s vodou na silnicích a ve sklepích. U protiovodňové hráze v Klatovech - Lubech se ucpal odtok ledovou tříští a krami. Hasiči museli použít trhací hák a krumpáče. V Sušici zase odčerpávali vodu z půl metru hluboké laguny, která se vytvořila na ulici. Další problémy s tajícím sněhem odstraňovali hasiči v Železné Rudě, v Domažlicích, Horšovském Týně i v Tachově. Voda valící se z polí ohrožovala také několik domů v Plzni - Koterově.

Reklama

Výběr článků

Načítám