Hlavní obsah

Tající led může ucpat koryta řek

ČESKÁ REPUBLIKA

Kvůli oteplení v posledních dnech, které způsobuje tání sněhu a ledu, může na některých řekách popraskat led a ucpat koryta. Problémy by mohly být hlavně na Berounce.

Článek

"Stoupající tendence Berounky dosáhne v noci na sobotu okolo 80 a 90 metrů krychlových a je možné, že se na řece začne led hýbat a vytvářet ledové bariéry," řekl vedoucí berounského Povodí Vltavy Bohumil Nekut.

První stupeň povodňové aktivity by tak mohli vodohospodáři v noci naměřit na Úhlavě ve Štenovicíc a na berounce ve Zbečně. Na Úhlavě v Klatovech by řeka mohla dosáhnout i druhého stupně.

"Tvorba ledových ker byla zazněmenána také na Litavce, Červeném potoce či Zákolanském potoce," uvedl Český hyrometeorologický ústav. Na těchto potocích se už nyní tvoří ledové kry.

Upozornění hydrologů platí pro Plzeňský kraj, Středočeský kraj a Prahu. "Situace na Rakovnickém potoce u Křivoklátu se v noci vyřešila proražením ledové bariéry za pomoci bagru," uvedl vedoucí berounského Povodí Vltavy. Na horních tocích v povodí Berounky již voda klesá a koryta jsou do značné míry uvolněna od ledových ker.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám