Hlavní obsah

Syrská rodina s nemocným dítětem se nechala speciálem dopravit do Prahy, pak utekla do Německa

• Aktualizováno
Právo, Karolina Brožová

Jedna ze tří rodin, které na počátku října získaly v Česku azyl, aby se zde ve Fakultní nemocnici Motol mohly léčit jejich těžce nemocné děti, utekla do Německa. Podle informací ředitele nemocnice Motol Miloslava Ludvíka zřejmě kvůli strachu z nenávisti Čechů vůči uprchlíkům. Premiér Bohuslav Sobotka považuje odchod rodiny za ukázku toho, že uprchlické kvóty nebudou fungovat.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Syrské rodiny vystupují v Praze z letadla.

Článek

„Zatím se zdá, že jsme jim pomohli dostat se do Evropy a oni se rozhodli jít do Spolkové republiky Německo. My je nemůžeme přesvědčovat, že jim chceme pomoci za každou cenu. Tady byla nabídnuta pomocná ruka, oni ji odmítli a tím to pro nás končí,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

"To, že jedna ze tří syrských rodin, kterým jsme zajistili azyl a léčbu dětí, odešla hned do Německa, signalizuje, že kvóty fungovat nebudou," komentoval situaci premiér Sobotka na sociální síti Twitter. Kvóty rozdělující uprchlíky, kteří přišli do Evropy, mezi unijní země prosazuje Evropská komise. Česká vláda je proti kvótám, při rozhodování o nich byla ale přehlasována.

O svém rozhodnutí odjet do Německa rodina nemocnici neinformovala. Důvody však její ředitel dokáže odhadnout. „Naši lékaři, kteří pomáhali v uprchlickém táboře v Jordánsku, odkud k nám rodina přijela, mi říkali, že Česká republika má mezi uprchlíky ne zrovna vlídnou pověst, že se nás bojí. Asi si tedy naplánovali, že využijí té dopravy, kterou jim Česká republika poskytne, ale potom hned odjedou do Německa,“ řekl Právu Ludvík.

Z ubytovny do stanu

Rodina se prý vydala směrem na západ takřka ihned po příletu, v Německu si však zřejmě pohoršila. Zatímco v České republice získala byt v ubytovně, v Německu podle informací Ludvíka bydlí ve stanu.

Tři nemocné syrské děti i s rodinami přiletěly z uprchlických táborů v Jordánsku do Česka před několika týdny v rámci programu Medevac a získaly u nás azyl. Plánům na odchod jedné z rodin nic nenasvědčovalo – i český velvyslanec v Jordánsku Petr Hladík se dušoval, že všech 16 lidí má zájem zůstat v České republice.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Odchod jedné rodiny však na postupu České republiky nic nezmění. Do Česka má z uprchlických táborů dorazit dalších asi 21 Syřanů, z toho polovina jsou děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám